Zapečená dýně může posloužit s bagetkou stejně dobře jako "jednohubka" k televizi nebo jako rafinovaný předkrm, ale pokud ji budete servírovat třeba s opečeným bramborem a přizpůsobíte tomu velikost porce, může lehce nahradit i večeři pro dřevorubce.
Je to skvělý a pro mě typicky podzimní pokrm, jednak jde o sezónní potravinu, která v těchto dnech dozrává na českých zahradách, ale tak nějak se k podzimu hodí i barevně a společně se sytým, chuťově výrazným plísňovým sýrem je skvělá k zahnání podzimního chladu (i hladu samozřejmě:-)).
Co budete potřebovat:
- Středně velká dýně Hokaido
- Olivový olej
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 250 g plísňového sýra s modrou plísní např. roquefort [čti rokfór], niva, gorgonzola nebo anglický stilton
- Sůl
- Čerstvý pepř
- Bageta
- Bylinkové pesto
Neoloupanou dýni hokaido
umyjte a rozpulte, vydlabejte dužninu i semínka. Nakrájejte ji na kousky cca 2
x 2 cm.
Do zapékací mísy stříkněte olivový olej a rozprostřete nakrájenou dýni. Osolte a opepřete ji. Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 150 – 200°C a nechte zvolna péct, dokud nebude dýně při píchnutí vidličkou měkká, ale nikoliv „blátivá“.
Mezitím nakrájejte bagetu na
plátky a důkladně je potřete pestem. Rozložte si je na pečící rošt. Nasekejte
si ořechy.
Jakmile dýně změkne, rozdrobte
na ni plísňový sýr, posypte ji nasekanými vlašskými ořechy a nechte krátce
zapéct jen tolik, aby se sýr pěkně přitulil ke kouskům dýně. Velmi dobře
funguje modus trouby pečení s grilem z vrchu. Do konce přípravy už zbývá
jen minutka, a to je přesně čas, kdy do trouby přidejte rošt s rozloženými
plátky bagety. Speciálně s bagetou je potřeba maximální ostražitost, aby
pouze zezlátla, ale nepřipekla se.
K zapečené dýni se
skvěle hodí sladší kořeněné víno.
Takže... Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat