neděle 5. října 2014

Zapečená dýně s plísňovým sýrem a ořechy


Zapečená dýně může posloužit s bagetkou stejně dobře jako "jednohubka" k televizi nebo jako rafinovaný předkrm, ale pokud ji budete servírovat třeba s opečeným bramborem a přizpůsobíte tomu velikost porce, může lehce nahradit i večeři pro dřevorubce.

Je to skvělý a pro mě typicky podzimní pokrm, jednak jde o sezónní potravinu, která v těchto dnech dozrává na českých zahradách, ale tak nějak se k podzimu hodí i barevně a společně se sytým, chuťově výrazným plísňovým sýrem je skvělá k zahnání podzimního chladu (i hladu samozřejmě:-)).




Co budete potřebovat: 

  • Středně velká dýně Hokaido 
  • Olivový olej 
  • 2 hrsti vlašských ořechů 
  • 250 g plísňového sýra s modrou plísní např. roquefort [čti rokfór], niva, gorgonzola nebo anglický stilton 
  • Sůl 
  • Čerstvý pepř 
  • Bageta 
  • Bylinkové pesto


Neoloupanou dýni hokaido umyjte a rozpulte, vydlabejte dužninu i semínka. Nakrájejte ji na kousky cca 2 x 2 cm.


Do zapékací mísy stříkněte olivový olej a rozprostřete nakrájenou dýni. Osolte a opepřete ji. Zapékací mísu vložte do trouby předehřáté na 150 – 200°C a nechte zvolna péct, dokud nebude dýně při píchnutí vidličkou měkká, ale nikoliv „blátivá“. 

Mezitím nakrájejte bagetu na plátky a důkladně je potřete pestem. Rozložte si je na pečící rošt. Nasekejte si ořechy.

Jakmile dýně změkne, rozdrobte na ni plísňový sýr, posypte ji nasekanými vlašskými ořechy a nechte krátce zapéct jen tolik, aby se sýr pěkně přitulil ke kouskům dýně. Velmi dobře funguje modus trouby pečení s grilem z vrchu. Do konce přípravy už zbývá jen minutka, a to je přesně čas, kdy do trouby přidejte rošt s rozloženými plátky bagety. Speciálně s bagetou je potřeba maximální ostražitost, aby pouze zezlátla, ale nepřipekla se.


K zapečené dýni se skvěle hodí sladší kořeněné víno.

Takže... Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat