Ráda bych řekla, že jsem ji vychovala podle hesla "doma jez, co je, a v cizině, co ti dají". Ve skutečnosti se Zuzce zapsala do paměti asi spíš druhá polovina onoho rčení, a tak když jí Katri nabídla jako vyhlášenou delikatesu nejdříve houbovou polévku a pak smažené lišky, snědla je bez mrknutí oka, přestože do té doby pečlivě vybírala houby z bramboračky, z houbové omáčky a při pohledu na houbovou smaženici omdlévala. A víte co? Chutnalo jí to!
Co budete potřebovat:
- 3 polévkové lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 400 g čerstvých hub (hříbků, lišek a pod.)
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 8 dl zeleninového vývaru
- 2 dl šlehačky
- sůl
- čerstvě namletý peppř
- hrst nasekané petrželky
- toastový chléb
V kastrolu osmahněte najemno nasekanou cibulku a pokrájené houby na másle. Zaprašte osmahnutou cibulku a houby moukou (doporučuji použít sítko, aby nevznikly hrudky) a pečlivě promíchejte. Nalijte do kastrolu zeleninový vývar a za občasného míchání zvolna nechte vařit asi 15 minut.
Osolte, opepřete a zalijte smetanou na šlehání. Promíchejte a přiveďte rychle k varu. Opečte na suché pánvičce nebo v toastovači chléb.
Polévku servírujte horkou a těsně před servírováním ji posypte nasekanou petrželkou. Případně ji můžete ozdobit kapkou zbylé šlehačky.
Takže...Hyvä maku! (Dobrou chuť!)
Mimochodem jaké jídlo nemáte rádi Vy a proč?
Žádné komentáře:
Okomentovat