úterý 7. října 2014

Delikátní smažené houbičky podle Katri





Nejsme žádní velcí houbaři, ale z Finska se Zuzka vrátila s nově objevenou láskou k houbám, kterou podpořil i fakt, že "ve Finsku se houby nehledají, mami, ale sbírají!" S Katri, v jejíž rodině Zuzanka na týden o prázdninách v létě 2009 našla útočiště, sedly odpoledne na čtyřkolku a dojely na stráňku u lesa, která prý byla posetá stovkami lišek. Během chvilky nasbíraly koš a Katri, nic netušíc o Zuzčině averzi vůči houbám, začala spřádat plány na skvělou večeři. Zuzka několik houbových chodů spořádala a ať už ji k tomu vedlo slušné vychování nebo hlad, od té doby houby miluje. A když mi chce udělat radost, připraví mi delikátní smažené houbičky podle Katri.


Na 2 porce budete potřebovat:
  • 250 g hub, nejlépe lišek, ale mohou být i malé hříbky
  • 3 lžíce másla (ale nenechte se svazovat dogmatem, máslem nešetřete)
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • Petrželka (nať)
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 250 ml smetany
  • Olivový olej/případně 1 lžíce sádla
  • Plátky chleba nebo toastového chleba


Nakrájejte houby na jemno. Na pánvi rozpusťte máslo a nešetřete s ním, budou-li 3 lžíce másla málo, klidně přidejte další, protože houby by se měly v másle doslova koupat. Houbičky osolte, opepřete. Z pod osmažených houbiček slijte máslo, podlijte je bílým vínem a nechte krátce podusit.  

Mezitím pro méně zdravou verzi rozpusťte sádlo (nebo olivový olej) na samostatné pánvičce a opečte na ní chléb z obou stran do zlatova. Opečený chléb odložte na kuchyňskou papírovou utěrku, aby vsákla přebytečnou mastnotu. Pokud chcete zdravější (ale podle mého soudu poněkud jalovější) verzi s menší náloží cholesterolu, opečte toastový chléb v toastovači.

K houbám přidejte nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať, promíchejte a nakonec zakápněte smetanou. Houby prožeňte naposledy po pánvičce vařečkou dokola a mžete servírovat.

Houbovou směs rozložte na topinky a vrhněte se na tu dobrotu, dokud je teplá.

Takže...Hyvä maku!

Žádné komentáře:

Okomentovat