- 250 g hub, nejlépe lišek, ale mohou být i malé hříbky
- 3 lžíce másla (ale nenechte se svazovat dogmatem, máslem nešetřete)
- Sůl
- Bílý pepř
- Petrželka (nať)
- 150 ml suchého bílého vína
- 250 ml smetany
- Olivový olej/případně 1 lžíce sádla
- Plátky chleba nebo toastového chleba
Nakrájejte houby na jemno. Na pánvi rozpusťte máslo a
nešetřete s ním, budou-li 3 lžíce másla málo, klidně přidejte další,
protože houby by se měly v másle doslova koupat. Houbičky osolte,
opepřete. Z pod osmažených houbiček slijte máslo, podlijte je bílým vínem
a nechte krátce podusit.
Mezitím pro méně zdravou verzi rozpusťte sádlo (nebo olivový
olej) na samostatné pánvičce a opečte na ní chléb z obou stran do zlatova.
Opečený chléb odložte na kuchyňskou papírovou utěrku, aby vsákla přebytečnou
mastnotu. Pokud chcete zdravější (ale podle mého soudu poněkud jalovější) verzi s
menší náloží cholesterolu, opečte toastový chléb v toastovači.
K houbám přidejte nadrobno nasekanou čerstvou
petrželovou nať, promíchejte a nakonec zakápněte smetanou. Houby prožeňte naposledy po pánvičce vařečkou dokola a mžete servírovat.
Houbovou směs rozložte na topinky a vrhněte se na tu
dobrotu, dokud je teplá.
Takže...Hyvä maku!
Žádné komentáře:
Okomentovat