Naše sobotní plány jsou velké, „děti“ jedou s boxerkou Carrie na
podzimní výlet na zámek Kozel, já do keramické dílny a v podvečer se
musíme všichni nachystat na maturitní ples mojí mladší neteře Mirky. Náš sobotní jídelníček tomu bude odpovídat. Připravím nám pozdní anglickou snídani „na
vidličku“, odpoledne si místo five o´clock tea uděláme domácí
hamburgery, hranolky a salát a večer už jen něco malého přímo na plese.
Jak velí Murphyho zákony,
přestože jsem si dneska mohla přispat, nemohla jsem dospat a vstávala časně. A tak jsem si dala
rychlou kávu a pomerančový džus a s Carrie jsme vyrazily na ranní procházku přes pole
zahalené mlhou hustou tak, že by se dala krájet. V polích jsme byly docela samy a dostaly jsme oooobrovský hlad. Tak tedy
pojďme na to!
Co budete potřebovat (na 3 porce):
- 3 rajčata
- Hrubozrnnou sůl
- Olivový olej
- Pepř
- Čerstvou petrželku
- 3-6 minipárečků/klobásek (podle toho, co máte raději)
- 3 plátky anglické slaniny
- 3 vejce
- 3 – 4 sušená rajčata
- Máslo
- Sůl
- 50 g čedaru
- Toastový chléb
- 150 – 200 g červených fazolí
- 1 šalotku
- Plechovku rajčatového protlaku
- Špetku chilli
Dále budete potřebovat:
- Pečící papír
Fazole si ideálně namočte a
uvařte v osolené vodě už večer předem. Nechte je vařit do měkka. Urychlí to
přípravu snídaně další ráno!
Ráno nakrájejte rajčata na plátky cca 1 cm silné. Na plech rozložte pečící papír a na něj poklaďte rajčata, plátky slaniny, párečky lehce nakrojené „křížem“. Rajčata lehce zakápněte olivovým olejem. Vložte plech do trouby předehřáté na cca 200°C, zvolte modus horký vzduch a grilování shora a nechte péct několik minut.
Na drobno nasekejte šalotku.
Podobně petrželku, kterou smíchejte s hrubozrnnou solí. Nakrájejte sušená
rajčata. Vejce rozšlehejte v misce, osolte je a opepřete.
V hlubší pánvi rozehřejte
olivový olej, osmahněte na drobno nakrájenou šalotku. Když zesklovatí, přidejte
vařené fazolky (lze je nahradit i konzervovanými, ale osobně se přimlouvám za
vařené) a nechte společně za občasného míchání pěkně prohřát. Na závěr přidejte rajský protlak,
špetku chilli a pepř namletý na hrubo v mlýnku na koření.
Na pánvičku na kapku olivového
oleje vlijte rozšlehaná vejce, přidejte sušená pokrájená rajčata a promíchejte. Nechte
smažit za občasného míchání.
Zkontrolujte plech v troubě.
Pokud začnou rajčata zlátnout, posypte je směsí hrubozrnné soli a petrželky,
posypte pepřem namletým na hrubo, obraťte párečky a slaninu a nechte vše ještě cca 1 - 2 minutky péct.
Průběžně opékejte toasty. Nejlépe
to jde samozřejmě v toastovači, ale můžete je opéct i na pánvi lehce
potřené olivovým olejem.
Na talíř servírujte na každou
porci:
- Opečené plátky rajčat
- Plátek slaniny
- Páreček nebo klobásku
- Míchaná vejce – ta na talíři posypte hoblinkami čedaru. Hoblinky se skvěle dělají škrabkou na brambory, jsou přiměřeně tenké, ani velké, ani malé.
- Fazolky v rajském protlaku, ty ozdobte snítkou čerstvé petrželky.
- Podávejte s plátky toastového
chleba a s máslem, sklenicí džusu a s kávou nebo čajem.
Po takové snídani jste připraveni
prakticky na všechno! Ať už Vás čeká obtížná pracovní schůzka, práce na zahradě nebo
výlet do přírody, zvládnete to.
Takže… Dobrou chuť a berte vše, co přichází, se stoickým klidem
Angličana!
Teda Kejtiku, u tebe bych chtela bydlet...minimalne o vikendech:-D
OdpovědětVymazatAbych byla upřímná, každý víkend není snídaně na vidličku ;-)
OdpovědětVymazat