neděle 19. října 2014

Anglická snídaně na vidličku




Naše sobotní plány jsou velké, „děti“ jedou s boxerkou Carrie na podzimní výlet na zámek Kozel, já do keramické dílny a v podvečer se musíme všichni nachystat na maturitní ples mojí mladší neteře Mirky.  Náš sobotní jídelníček tomu bude odpovídat.  Připravím nám pozdní anglickou snídani „na vidličku“, odpoledne si místo five o´clock tea uděláme domácí hamburgery, hranolky a salát a večer už jen něco malého přímo na plese.


Jak velí Murphyho zákony, přestože jsem si dneska mohla přispat, nemohla jsem dospat a vstávala časně. A tak jsem si dala rychlou kávu a pomerančový džus a s Carrie jsme vyrazily na ranní procházku přes pole zahalené mlhou hustou tak, že by se dala krájet. V polích jsme byly docela samy a dostaly jsme oooobrovský hlad. Tak tedy pojďme na to!

Co budete potřebovat (na 3 porce):


  • 3 rajčata
  • Hrubozrnnou sůl
  • Olivový olej
  • Pepř
  • Čerstvou petrželku
  • 3-6 minipárečků/klobásek (podle toho, co máte raději)
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 3 – 4 sušená rajčata
  • Máslo
  • Sůl
  • 50 g čedaru
  • Toastový chléb
  • 150 – 200 g červených fazolí
  • 1 šalotku
  • Plechovku rajčatového protlaku
  • Špetku chilli

Dále budete potřebovat:

  • Pečící papír


Fazole si ideálně namočte a uvařte v osolené vodě už večer předem. Nechte je vařit do měkka. Urychlí to přípravu snídaně další ráno!


Ráno nakrájejte rajčata na plátky cca 1 cm silné. Na plech rozložte pečící papír a na něj poklaďte rajčata, plátky slaniny, párečky lehce nakrojené „křížem“. Rajčata lehce zakápněte olivovým olejem. Vložte plech do trouby předehřáté na cca 200°C, zvolte modus horký vzduch a grilování shora a nechte péct několik minut.

Na drobno nasekejte šalotku. Podobně petrželku, kterou smíchejte s hrubozrnnou solí. Nakrájejte sušená rajčata. Vejce rozšlehejte v misce, osolte je a opepřete.



V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, osmahněte na drobno nakrájenou šalotku. Když zesklovatí, přidejte vařené fazolky (lze je nahradit i konzervovanými, ale osobně se přimlouvám za vařené) a nechte společně za občasného míchání pěkně prohřát. Na závěr přidejte rajský protlak, špetku chilli a pepř namletý na hrubo v mlýnku na koření.

Na pánvičku na kapku olivového oleje vlijte rozšlehaná vejce, přidejte sušená pokrájená rajčata a promíchejte. Nechte smažit za občasného míchání.

Zkontrolujte plech v troubě. Pokud začnou rajčata zlátnout, posypte je směsí hrubozrnné soli a petrželky, posypte pepřem namletým na hrubo, obraťte párečky a slaninu a nechte vše ještě cca 1 - 2 minutky péct.

Průběžně opékejte toasty. Nejlépe to jde samozřejmě v toastovači, ale můžete je opéct i na pánvi lehce potřené olivovým olejem.

Na talíř servírujte na každou porci:

  • Opečené plátky rajčat
  • Plátek slaniny
  • Páreček nebo klobásku
  • Míchaná vejce – ta na talíři posypte hoblinkami čedaru. Hoblinky se skvěle dělají škrabkou na brambory, jsou přiměřeně tenké, ani velké, ani malé.
  • Fazolky v rajském protlaku, ty ozdobte snítkou čerstvé petrželky.
  • Podávejte s plátky toastového chleba a s máslem, sklenicí džusu a s kávou nebo čajem.


Po takové snídani jste připraveni prakticky na všechno! Ať už Vás čeká obtížná pracovní schůzka, práce na zahradě nebo výlet do přírody, zvládnete to.



Takže… Dobrou chuť a berte vše, co přichází, se stoickým klidem Angličana!


2 komentáře:

  1. Teda Kejtiku, u tebe bych chtela bydlet...minimalne o vikendech:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Abych byla upřímná, každý víkend není snídaně na vidličku ;-)

    OdpovědětVymazat