Báječný celerový krém s opečeným toastem a kapkou moravského muškátu |
Nevím, jak to máte Vy, ale zdá se mi, že lidé občas některé potraviny zcela iracionálně a vlastně "nespravedlivě" nesnáší. Sama jsem toho živým důkazem. Přitom alespoň v mém případě se ukázalo, že důležité je nechat věcem volný průběh, netlačit na pilu a samozřejmě když už se odhodláte dát nějaké potravině šanci i přes počáteční nedůvěru, tak strašně záleží na tom, jaké bude to Vaše poprvé. A někdy přitom rozhodnou úplné maličkosti. Můj odpor k brokolici zlomil jeden můj Ex tím, že požádal číšníka, potažmo kuchaře, zda by mi k té brokolici nemohli přinést holandskou omáčku. Od té doby bych se po brokolici utloukla, a to s holandskou omáčku i bez ní!
Celer nakrájejte na kostičky |
V případě celeru to tak jednoduché nebylo. Moje milovaná babička Anička mi kostičky celeru vybírala dokonce i z polévek. Nedokážu říct, co mi vadilo jako dítěti, ale v dospělosti mi byla nelibá asi celerová vůně (tehdy jsem ovšem říkala Pach!). Pak mi přinesli v hospodě steak a na něm byly skvělé křupavé a voňavé "nudličky" čehosi. Tušíte správně... Celer! To už jsem byla nalomená a pak jsem zkusila celerový krém a bylo "vymalováno"! Zkusíte to s námi, myslím se mnou a s celerem?
Celerový krém |
Co budete potřebovat:
- bulvu celeru
- 2 menší brambory
- 1 zelené jablko nakyslé chuti
- 1 citrón
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 1 litr zeleninového vývaru
- koriandr (lístky)
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 100 ml kysané smetany nebo zakyslého mléka
- toastový chléb nebo veku
Báječný celerový krém |
Oloupejte brambory a celer a obojí nakrájejte na kostky. Kousek celerové bulvy, asi tak osminku, si nechte stranou. V hrnci rozehřejte olivový olej a na něm orestujte celerové kostky tak, až začnou zlátnout. Pak přidejte brambory, zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud celer nezměkne. Zatímco se bude polévka vařit, připravte si pár plátku jablka na ozdobu. Plátky zakápněte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Zbytek jablka nakrájejte na malé kostky a přidejte do polévky. Jablko dodá polévce trošku kyselý ocásek a zjemní výraznou chuť celeru. Osminku celeru buď "naškrábejte" nebo nakrájejte na velmi tenké nudličky.
Polévku stáhněte z plotny, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a vraťte na plotnu. Připravte si pánvičku, na ní nechte rozpustit máslo, přidejte hladkou mouku a udělejte světlou jíšku. Přidejte kysanou smetanu nebo zakysané mléko a důkladně promíchejte. Poté přilijte vše do polévky, zašlehejte a nechte spojit chuti a prohřát polévku na mírném ohni. Na pánvičce na kapce olivového oleje orestujte nudličky celeru za občasného míchání, dokud nebudou křupavé a zlatavě hnědé. Opláchněte a natrhejte lístky koriandru. Koriandr je mimochodem skvělá aromatická bylinka, která Vám v kuchyni často skvěle poslouží.
Moravský muškát jde s celerovým krémem skvěle dohromady |
Na talíři polévku ozdobte plátky jablka, opečenými nudličkami celeru a snítkami koriandru. Na závěr zakápněte zbytkem kysané smetany nebo zakysaného mléka a podávejte s opečenými toasty. Celerový krém je docela vydatný, takže s klidem nahradí všednodenní večeři a skvěle se k němu hodí sklenička chardonnay nebo moravského muškátu.
Takže... Dobrou chuť a napište mi, jaký je Váš oblíbený celerový recept!
Žádné komentáře:
Okomentovat