pondělí 20. října 2014

Nadýchaný francouzský snídaňový toast


Francouzský toast jsem paradoxně ochutnala v Anglii. Před lety jsem bydlela pár dní u jedné příjemné rodiny na předměstí Londýna, v East Dulwich. Sarah měla dvě roztomilé, ale co se jídla týče, neskutečně zpovykané holčičky předškolního věku. U šálku Earl Greye mi ale prozradila, jak na ně vyzrát u snídaně! 


Holčičky sice byly ochotné vypít ráno čaj s mlékem, ostatně byly přece Angličanky(!), ale odmítaly cokoliv sníst. Po klasických kukuřičných lupíncích s mlékem zkoušela Sarah všechny možné variace - barevné lupínky, čoko lupínky, lupínky ve tvaru zvířátek, skořicové lupínky, pak zkusila toast s máslem a medem, s pomerančovým džemem. Nic! Když jim nabídla klasickou anglickou snídani s fazolkami, pečeným rajčetem, vajíčkem, klobáskou a plátkem slaniny, pro kterou bych já osobně byla schopná metat kozelce, schovaly se pod stůl a přikrývaly si pusinky rukama a krčily svoje rozmazlené pršáčky. A pak si prý už celkem zoufalá Sarah vzpomněla na dovolenou v Bretani z dob jejího dětství a vykouzlila "francouzské toasty". Dejte jim šanci i Vy!



Co budete potřebovat:
  • toastový chléb
  • 1 větší vejce
  • moučkový cukr
  • skořici
  • olej na smažení

Dále budete možná potřebovat:
  • Karamelový nebo čokoládový dip
  • snítky máty


Záměrně neuvádím, kolik toastového chleba budete potřebovat. Prostě tolik, kolik bude strávníků a jak velký budou mít hlad. Ale je možné, že až ochutnají první, budete stát u plotny pěkně dlouho! Podobně je to s vajíčkem, jedno bude stačin na obalení cca 3-4 plátků toastového chleba.

V míse rozšlehejte vidličkou vejce a na pánvi rozehřejte trochu oleje. Připravte si hluboký talíř s moučkovým cukrem.  Je lepší, když cukr prosijete, aby v něm nebyly hrudky.

Každý toast namočte do rozšlehaného vajíčka, důkladně vymáchejte a vložte na pánev. Opečte ho z obou stran, jde to rychle a bude vám stačit opravdu chvilička. Toast vyjměte a obalte v hlubokém talíři v moučkovém cukru.

Nakonec toast překrojte diagonálně napůl, posypte skořicí, ozdobte mátou a servírujte na dezertním talířku ozdobeném karamelovou nebo čokoládovou malůvkou. A věřte mi, že s takovou sladkou snídaní se rozjasní každé sebe zamračenější ráno. Sařiny holky by o tom mohly vyprávět!


Takže... Dobrou chuť a do práce vykročte pravou nohou!

Žádné komentáře:

Okomentovat