sobota 4. října 2014

Dýňová polévka




Co budete potřebovat:

  • Dýně hokaido
  • Olivový olej
  • Červená cibulka
  • 300 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 100 ml zakysané smetany
  • Sůl
  • Čerstvý pepř
  • Špetka muškátového květu
  • Špetka chilli
  • Hrst mandlových lupínků nebo dýňových semínek

Nejprve si nadrobno nakrájejte červenou cibuli a připravte dýni. Polévku vařím nejraději z dýně hokaido. Chuťově velmi dobré jsou i muškátová či máslová dýně, ale hokaido je jednoznačnou favoritkou hlavně proto, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat. Naopak pokud použijete hokaido neoloupanou, výsledná chuť bude výraznější a pikantnější. Dýni opláchněte, rozpulte a vydlabejte měkkou vlasovou dužinu i semínka. Budete-li používat k dozdobení polévky dýňová semínka, tak je pěkně operte, osušte a ponechte stranou. Takto připravenou dýni nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm.

V kastrolu se silným dnem rozehřejte olivový olej. Cibuli osmahněte za občasného míchání do růžova. Přidejte dýni a za stálého míchání restujte. Přilijte vývar a nechte dýni dusit do měkka. Co se týče požadované konzistence dýňové polévky, vyslechla jsem názory pro i proti jak na hladkou, kašovitou, u nás se říká „hedvábnou“ polévku, stejně jako na polévku s kousky, ta působí trochu rustikálně, dřevorubecky, chlapácky. My preferujeme „hedvábnou“ ;-)

Když je dýně měkká, sundejte kastrol z plotny, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka a opět vraťte na plotnu. Podle chuti polévku osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu. Pokud dáváte přednost pikantnější chuti, určitě doporučuji přidat chilli, a to nejlépe čerstvou papričku. Chilli papričku rozkrojte, špičkou nože vyškrabejte zrníčka a papričku najemno nakrájejte. Při práci s papričkou si nezapomeňte pečlivě umýt ruce, věřte, že špetka chilli na nesprávném místě (např. v očích) může zkazit celkový dojem z polévky i večera jedna dvě.



Na závěr vmíchejte metličkou do polévky smetanu na vaření a dobře prohřejte. Na malé pánvičce vedle osmahněte na kapce olivového oleje mandlové lupínky případně dýňová semínka.

Polévku servírujte ozdobenou lžící zakysané smetany a orestovanými mandlovými lupínky nebo dýňovými semínky. Snítkou bazalky navrch samozřejmě také nic nezkazíte.

Takže... Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat