Co budete potřebovat:
- Dýně hokaido
- Olivový olej
- Červená cibulka
- 300 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 100 ml zakysané smetany
- Sůl
- Čerstvý pepř
- Špetka muškátového květu
- Špetka chilli
- Hrst mandlových lupínků nebo dýňových semínek
Nejprve si nadrobno
nakrájejte červenou cibuli a připravte dýni. Polévku vařím nejraději
z dýně hokaido. Chuťově velmi dobré jsou i muškátová či máslová dýně, ale
hokaido je jednoznačnou favoritkou hlavně proto, že se před tepelnou úpravou
nemusí loupat. Naopak pokud použijete hokaido neoloupanou, výsledná chuť bude
výraznější a pikantnější. Dýni opláchněte, rozpulte a vydlabejte měkkou
vlasovou dužinu i semínka. Budete-li používat k dozdobení polévky dýňová
semínka, tak je pěkně operte, osušte a ponechte stranou. Takto připravenou dýni
nakrájejte na kostky cca 1 x 1 cm.
V kastrolu se silným
dnem rozehřejte olivový olej. Cibuli osmahněte za občasného míchání do růžova. Přidejte
dýni a za stálého míchání restujte. Přilijte vývar a nechte dýni dusit do
měkka. Co se týče požadované konzistence dýňové polévky, vyslechla jsem názory
pro i proti jak na hladkou, kašovitou, u nás se říká „hedvábnou“ polévku,
stejně jako na polévku s kousky, ta působí trochu rustikálně,
dřevorubecky, chlapácky. My preferujeme „hedvábnou“ ;-)
Když je dýně měkká, sundejte
kastrol z plotny, rozmixujte polévku tyčovým mixérem do hladka a opět vraťte
na plotnu. Podle chuti polévku osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového
květu. Pokud dáváte přednost pikantnější chuti, určitě doporučuji přidat
chilli, a to nejlépe čerstvou papričku. Chilli papričku rozkrojte, špičkou nože
vyškrabejte zrníčka a papričku najemno nakrájejte. Při práci s papričkou
si nezapomeňte pečlivě umýt ruce, věřte, že špetka chilli na nesprávném místě
(např. v očích) může zkazit celkový dojem z polévky i večera jedna
dvě.
Na závěr vmíchejte metličkou
do polévky smetanu na vaření a dobře prohřejte. Na malé pánvičce vedle
osmahněte na kapce olivového oleje mandlové lupínky případně dýňová semínka.
Polévku servírujte ozdobenou
lžící zakysané smetany a orestovanými mandlovými lupínky nebo dýňovými semínky.
Snítkou bazalky navrch samozřejmě také nic nezkazíte.
Takže... Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat