Volala mi kamarádka Martina, je pátek a to prý je jasný "party-time". Tak tedy jo... Pěkný večer to byl! Jako obvykle jsme semlely páté přes deváté. S Martinou, se kterou se znám už od první třídy, to máme tak, že i když se občas nevidíme opravdu dlouhou dobu, vždycky se nám podaří snadno a lehce navázat tam, kde jsme posledně přestaly. Určitě to taky znáte, že jsou lidé, se kterými se sobě prostě neztratíte, ať se děje, co se děje.
Chardonnay bylo dobré, číšník milý, usměvavý a pozorný, takže doléval a doléval a celý večer dával pozor na to, aby nám při tom holčičím povídání nic nechybělo. A tak to má být! Jenže občas po takovém povídání přijdou těžká rána s kocovinou a na tu, na tu nejlépe funguje česnečka, alespoň mně ano. Tak tady máte recept na moji zázračnou, skoro bych řekla "léčivou" česnečku.
Co
budete potřebovat:
- 2 palice českého česneku
- 2 – 3 brambory, podle toho, jak má být polévka hustá
- 1 l hovězího vývaru
- Sůl, pepř
- 1 lžička kmínu
- 50 ml husté smetany
- 2 polévkové lžíce másla (toho opravdového, na náhražky zapomeňte!)
- 50 g tvrdšího sýra (nejlepší je čedar)
- Petrželka
- Chléb
Do hrnce zeleninového
vývaru dejte oloupaný česnek. Já to dělám tak, že pár stroužků ponechám
v celku a po uvaření je z polévky vyjmu a zbytek česneku nakrájím buď
na tenké plátky, nebo nastrouhám. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl,
pepř a kmín a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
Pokud jste použili pár
celých stroužků česneku, tak teď je z polévky vylovte. Přilijte smetanu a nechte ji pěkně prohřát. Těsně před
servírováním rozpusťte v již hotové česnečce 2 polévkové lžíce másla.
Česnečku podávejte
horkou tak, až vám půjde pára z uší, tak funguje nejlépe! Před podáváním na talíři do ní nasypte hrstičku najemno nastrouhaného
tvrdého sýra a ozdobte nasekanou petrželkou.
K česnečce je skvělý čerstvý měkoučký kváskový chleba. U nás doma do ní taky někdy dáváme kostky chleba osmažené
na kapce oleje a říkáme tomu „ryby“. Proč? Protože když jsme s bráchou
byli malí, tak jsme je v polévce vždycky lovili!
Takže... Dobrou chuť a pěknou sobotu!
A jestli máte nějaký vlastní recept na občasná kocovinová rána, sem s ním, nikdy se neztratí mít nějaké to eso v rukávu ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat