"Když se jaro osmělí,
vystrkuje podběly..."
Bohužel tohle je přesně to jediné, co se mi z oné písničky pánů Uhlíře a Svěráka vybavuje, ale pro dnešek to úplně stačí! Je tu jaro a s ním do našich kuchyní vtrhnou bylinky a všechny možné další dobroty ze zahrádky i z přírody. Na té mojí bylinkové i zeleninové zahrádce to s jarem zatím moc žhavě nevypadá, i když v truhlících na okně už se nakrucuje mix salátů, ze záhonku se jen velmi nesměle dere francouzský šťovík a v bylinkové vykukují první ostré mečíky pažitky a medvědí česnek... Když si ale vyrazíte na procházku do přírody, do té opravdové, tak v její "zahrádce" už se něco pro radost najde. Pojďte to se mnou vyzkoušet:
Co budete potřebovat:
- 5-6 středně velkých brambor, ideálně salátových
- cibuli
- olivový olej
- jogurt
- lžička francouzské hořčice
- lžička majonézy
- šťáva z poloviny citrónu
- kapka balsamikového krému
- sůl
- pepř
- dvě hrsti čerstvých špenátových lístků
- hrstka květů podbělu
Uvařte si brambory ve slupce a když jsou hotové, dejte je chladit do ledové vody, aby se dobře loupaly. Nakrájejte je na plátky. Nasekejte na drobno cibulku, operte kvítky podbělu a vyperte lístky špenátu. Květy i lístky pečlivě osušte papírovým ubrouskem, ale pozor, ať je nepolámete!
Lístky špenátu, alespoň ty větší natrhejte, kvítkům podbělu utrhněte zbytky stonku těsně pod kvítkem. Brambory promíchejte s cibulkou a se špenátem a vše osolte. Zakápněte olivovým olejem a nechte chvílí odpočinout.
Připravte si dresink: Smíchejte jogurt, hořčici, doporučuji nějakou opravdu pikantní, hodí se třeba dijonská nebo francouzská s medem, lžičku majonézy, citrónovou šťávu, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
Vmíchejte dresink, na salát pro dochucení můžete drobně zakápnout balsamikový krém a už jen ozdobit kvítky podbělu a jarní dobrota je hotová. Podbělové květy mají nepatrně nahořklou, přesto příjemnou svěží chuť, takže báječně doplní paletu chutí a vůní tohoto jarního salátu. O barvě ani nemluvě!:-)
No a kdybyste náhodou měli pocit, že je na Vás toho zdravého až příliš, dejte si k jarnímu salátu třeba steak a hned budete mít naprosto vyrovnané menu!
Báječné jarní dny Vám (i sobě) přeju!
Žádné komentáře:
Okomentovat