Už dlouho jsme spolu nesnídali, viďte? Tak to pojďme napravit...
Co budete potřebovat (na 2 porce):
- celozrnnou bulku
- oříšek másla
- hrst čerstvých špenátových lístků
- 2 plátky schwarzwaldské šunky
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky majonézy
- čajovou lžičku octa
- sůl
- čerstvě mletý pepř.
Zatímco se bude vařit voda se lžičkou octa na ztracená vejce, rozkrojte bulku a zlehka ji nechte na roštu v troubě prohřát, a to tak, že rozkrojenou částí směrem k roštu. Obě poloviny potřete oříškem másla. Poklaďte špenátové lístky, na ně položte plátek schwarzwaldské šunky. Přidejte lžičku majonézy.
Teď přichází na řadu ztracená vejce. Vyžaduje to trochu cviku, neklesejte proto na mysli, pokud ta první nebudou vypadat tak úhledně, jak byste čekali. Tréning ovšem dělá mistry!!!;-) Ve vroucí octové vodě udělejte lžící vodní vír a do jeho středu opatrně vyklopte vajíčko. Bílek by měl vytvořit jemnou, leč pevnou košilku kolem tekutého žloutku(pokud víří košilka příliš, můžete ji lžící usměrnit, aby se lépe přivinula ke žloutku). Jakmile se tak stane, vyjměte vejce děrovanou naběračkou a zopakujte postup s dalším vajíčkem.
Ztracené vejce položte do připraveného pelíšku, osolte, posypte čerstvě mletým pepřem a přikryjte přesahující polovinou schwarzwaldské šunky jako peřinkou.
Před servírováním špičkou nože nakrojte ztracené vejce, aby žloutek mohl maličko vytéct. Jíte přeci i očima a takhle dosáhnete perfektního vizuálního i chuťového souladu. Věřte mi!
Vězte, že podobně, jako nelze vypadat distinguovaně, když pojídáte klasické české chlebíčky, i tady to představuje úkol značně obtížný. Takže chcete-li udělat dojem na spolu-stolující, pusťte se do bulky raději příborem:-)
Neboť, jak tvrdí kamarádka Soňa, jsem trošku Hédonistka, přiznávám, že skvěle by k takové snídani chutnal suchý sekt, například španělská cava, ale v takovém případě si ji naplánujte raději na neděli a do postele! Ve všední den se budeme muset spokojit s pomerančovým freshem a vonící kávou.
Tak tedy: Báječné ráno a dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat