Tenhle recept můžete použít buď pro výrobu větší paštiky, kterou připravíte do keramické či skleněné nádoby, nebo ji můžete vyzkoušet jako předkrm třeba ke zvěřinovému menu, v takovém případě ji určitě zkombinujte s košíčky z listového těsta. Efekt je báječný!
Co budete potřebovat:
- Balíček listového těsta
- Pečicí papír
- Několik hrstí fazolí
- 500 g kuřecích jater
- 200 g másla
- 2 šalotky
- 4 polévkové lžíce smetany
- 2 – 3 stroužky česneku
- 100 g sušených brusinek
- 4 polévkové lžíce portského nebo madeiry
- Čerstvý tymián
- Sůl
- Pepř
- Růžový pepř
- 4 polévkové lžíce zavařených brusinek
- Sáček želatiny
Sušené brusinky si naložte do portského. Tenhle krok
můžete udělat už večer před samotnou přípravou, aby brusinky pěkně vstřebaly
alkohol. Portské můžete zaměnit například madeirou nebo i brandy.V předvečer
přípravy samotné paštiky také doporučuji upéct košíčky na paštičky neboli
hnízdečka.
Propracujte a vyválejte listové těsto na plát tenký cca 3 mm. Vykrájejte z něj kolečka a ta vložte do formiček vyložených pečicím papírem. Moc si musím pochválit jeden z letošních vánočních dárků (Děkuji, Ježíšku!!!), a to formičky na koláčky s vyjímatelným dnem.
Při přípravě paštikových hnízdeček se mi opravdu osvědčily! Ze zbytku těsta vykrájejte formičkou nebo rádlem ozdoby ve tvaru lístků.
Propracujte a vyválejte listové těsto na plát tenký cca 3 mm. Vykrájejte z něj kolečka a ta vložte do formiček vyložených pečicím papírem. Moc si musím pochválit jeden z letošních vánočních dárků (Děkuji, Ježíšku!!!), a to formičky na koláčky s vyjímatelným dnem.
Při přípravě paštikových hnízdeček se mi opravdu osvědčily! Ze zbytku těsta vykrájejte formičkou nebo rádlem ozdoby ve tvaru lístků.
Těsto na košíčky můžete zlehka propíchnout vidličkou a na dno
paštičky položte kolečko pečicího papíru a zasypte ho fazolemi. Tak si
pojistíte, že se vám těsto nevyfoukne a nevytvoří nějakou neplechu.
Takto připravená hnízdečka a dekorativní lístky,taktéž vyskládané na plechu, vložte do trouby a pečte 10-15 minut
podle velikosti a specifik vaší trouby. Formičky nechte vychladnout a hnízdečka
či košíčky, jakož i ozdoby uložte na chladné a suché místo.
Den D:
Brusinky zceďte a ponechte si připravené obojí, jak
opilé brusinky, tak portské na později.
Drůbeží játra opláchněte, osušte, očistěte od
případných blanek a pokrájejte je na menší kousky. Nadrobno si nakrájejte
šalotky. Je možné je obměnit také středně velkou červenou cibulkou.
Na másle osmahněte dozlatova šalotky, k nim přihoďte rozdrcené stroužky česneku a snítku čerstvého tymiánu. Vše
promíchejte, aby se chuti a vůně vzájemně propojily. Před přidáním jater
odstraňte tymián.
Přidejte játra, vše opět promíchejte a restujte dozlatova. V tuto chvíli paštičky vyžadují vaši plnou pozornost a
péči. Pro perfektní výsledek je důležité, aby játra nebyla syrová, ale ani
vysušená. Pro kontrolu zkuste některý kousek roztrhnout dvěma vidličkami.
Vnitřek jater by měl zůstat lehounce růžový.
A nakonec čas na trochu
alkoholu. Přilijte portské, které zbylo z macerování brusinek. Pokud byly
Vaše brusinky obzvlášť nenasytné a vzaly si všechno portské, přidejte zhruba 2
polévkové lžíce.
Počkejte, až si játra natáhnou portské, bude to
chvilička, a děrovanou lžící přesuňte játra s cibulkou a česnekem do
kuchyňského mixéru či robotu. Přidejte k nim máslo a
smetanu. Směs osolte a opepřete a vše důkladně rozmixujte. Nakonec už jen
vidličkou vmíchejte nasekané opilé brusinky.
Připravte si zapékací formičky na muffiny (či cupcakes), postříkejte je olejem z rozprašovače a vložte do nich
paštiku. Naplňte si tolik formiček, kolik máte upečených hnízd
z listového těsta.
Zbytek směsi vložte do větší zapékací nádoby. Povrch
paštiček uhlaďte.
V případě, že počítáte s rychlou konzumací
všech paštiček, pak nyní stačí naplněné formičky uložit do lednice a nechat cca
30 minut ztuhnout.
Pokud si ale pekáček s paštikou plánujete "šetřit" nebo
ho zamýšlíte třeba jako dárek, doporučuji dopéct paštiku v troubě předehřáté na
cca 200°C ve vodní lázni po dobu cca 20 – 30 minut (podle velikosti nádoby).
Připravte si podle návodu na obalu
želatinu (pro barevný efekt doporučuji použít červenou), nechte ji trochu zchladnout
a přimíchejte do ní zavařené brusinky a drcený růžový pepř.
Pokud se rozhodnete nešidit a použít růžový pepř, určitě si ho včas připište na nákupní seznam, aby z Vás nebyly Popelky tak jako ze mě, která přebírala pepř čtyř barev a vyzobávala právě ten růžový ;-). Pokud se rozhodnete použít pepř čtyř barev, sice neuděláte chybu, ale byla by to škoda. Možná si řeknete, že je to zanedbatelný detail, ale genialita některých receptů prostě spočívá právě v takových maličkostech!
Směsí zalijte paštičky v košíčcích i ve větší misce. Zatímco paštiku ve větší zapékací misce můžete nyní zabalit do potravinové folie a uložit k další, klidně i dlouhodobější konzumaci do chladničky, vydrží Vám v chladnu až týden, malé paštičky vyloupněte z muffinových formiček a vložte každou z nich do vlastního listového hnízdečka. Navrch paštičky poklaďte upečené lístky z listového těsta, dozdobte je snítkou tymiánu a šup s nimi na stůl.
Pokud se rozhodnete nešidit a použít růžový pepř, určitě si ho včas připište na nákupní seznam, aby z Vás nebyly Popelky tak jako ze mě, která přebírala pepř čtyř barev a vyzobávala právě ten růžový ;-). Pokud se rozhodnete použít pepř čtyř barev, sice neuděláte chybu, ale byla by to škoda. Možná si řeknete, že je to zanedbatelný detail, ale genialita některých receptů prostě spočívá právě v takových maličkostech!
Směsí zalijte paštičky v košíčcích i ve větší misce. Zatímco paštiku ve větší zapékací misce můžete nyní zabalit do potravinové folie a uložit k další, klidně i dlouhodobější konzumaci do chladničky, vydrží Vám v chladnu až týden, malé paštičky vyloupněte z muffinových formiček a vložte každou z nich do vlastního listového hnízdečka. Navrch paštičky poklaďte upečené lístky z listového těsta, dozdobte je snítkou tymiánu a šup s nimi na stůl.
Žádné komentáře:
Okomentovat