úterý 15. března 2016

Báječný salát s hruškou a sýrem s modrou plísní



Miluju hrušky a nejraději mám odrůdy hrušek zelených a pevných, vůbec nejraději hrušky Lucasovy, které se mimo jiné báječně hodí na tenhle svěží salát.


Co budete potřebovat (na 2 porce):
  • ½ hlávky salátu
  • 1 zelenou hrušku (např. Lucasovuú
  • Hrst lískových ořechů
  • 150 g sýra s modrou plísní
  • polévkovou lžíci olivového oleje
  • polévkovou lžíci citrónové šťávy
  • čajovou lžičku medu
  • 2 čajové lžičky dijonské majonézy
  • Sůl
  • Pepř



V zimě můžete použít salát ledový, který je dobře dostupný, ale jinak se nebojte použít i polníček či rukolu, případně tyhle saláty zkombinovat se salátem ledovým. 

Hrušku rozpulte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Lehce ji zakápněte citrónovou šťávou, aby si zachovala svoji svěží barvu a nezačala na talíři hnědnout.

Ořechy vhoďte do hmoždíře a nadrťte na hrubé kousky.

Sýr s modrou plísní, báječně se hodí třeba gorgonzola, bleu d´Auvergne, ale i niva, nadrobte na kousky o hraně cca 1 cm.

Salát promíchejte s hruškou a rozprostřete na talíř. Přidejte sýr a ořechy. Vše naaranžujte tak, aby všechny ingredience byly lehce rozpoznatelné a mohli jste jíst i očima.


Korunu salátu dodá dresink. Jednotlivé ingredience (olivový olej, citrónovou šťávu, med, dijonskou majonézu, sůl, a pepř) dejte do uzavíratelné sklenice a protřepejte tak, aby se pěkně spojily. Mimochodem dijonská majonéza od Hellmans je moje oblíbená vychytávka, ale nahradit i můžete lžící majonézy, lžící dijonské hořčice a špetkou drcených hořčičných semínek.  


Každou porci salátu zakápněte dresinkem a servírujte s lehce opečenou bagetou.



Báječný den a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat