Miluju hrušky a nejraději mám odrůdy hrušek zelených a pevných, vůbec nejraději hrušky Lucasovy, které se mimo jiné báječně hodí na tenhle svěží salát.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
- ½ hlávky salátu
- 1 zelenou hrušku (např. Lucasovuú
- Hrst lískových ořechů
- 150 g sýra s modrou plísní
- polévkovou lžíci olivového oleje
- polévkovou lžíci citrónové šťávy
- čajovou lžičku medu
- 2 čajové lžičky dijonské majonézy
- Sůl
- Pepř
V zimě můžete použít salát ledový, který je dobře dostupný, ale jinak se nebojte použít i polníček či rukolu, případně tyhle saláty zkombinovat se salátem ledovým.
Hrušku rozpulte, zbavte jadřince a nakrájejte na tenké plátky. Lehce ji zakápněte citrónovou šťávou, aby si zachovala svoji svěží barvu a nezačala na talíři hnědnout.
Ořechy vhoďte do hmoždíře a nadrťte na hrubé kousky.
Sýr s modrou plísní, báječně se hodí třeba gorgonzola, bleu d´Auvergne, ale i niva, nadrobte na kousky o hraně cca 1 cm.
Salát promíchejte s hruškou a rozprostřete na talíř. Přidejte sýr a ořechy. Vše naaranžujte tak, aby všechny ingredience byly lehce rozpoznatelné a mohli jste jíst i očima.
Korunu salátu dodá dresink.
Jednotlivé ingredience (olivový olej, citrónovou šťávu, med, dijonskou majonézu, sůl, a pepř) dejte do uzavíratelné sklenice a protřepejte tak, aby se pěkně spojily. Mimochodem dijonská majonéza od Hellmans je moje oblíbená vychytávka, ale nahradit i můžete lžící majonézy, lžící dijonské hořčice a špetkou drcených hořčičných semínek.
Každou porci salátu zakápněte dresinkem a servírujte s lehce opečenou bagetou.
Žádné komentáře:
Okomentovat