Maminka měla recept na uhlířinu ve své kuchařce zapsaný s poznámkou „jídlo před výplatou“. Do svého sešitku s recepty jsem si ho jako mladá novomanželka zkopírovala doslovně včetně této poznámky, ale ta mu rozhodně nepřidávala jakýkoliv pejorativní nádech, uhlířinu jsem totiž jako dítě milovala a je tomu tak dodnes.
Nějaký čas jsem si myslela, že recept je
pojmenovaný po paní Uhlířové z Erpužic, mámině kamarádce ze vsi, kam jsme jezdívali
na chatu a s jejímiž dětmi jsem skákala ze stohu, chodila na houby, trhala
kyselá pláňata u silnice, šplhala na posedy, záviděla jim zablešeného psa Puňťu,
který hlídal domek babičky Uhlířové, a vůbec si kompenzovala fakt, že jsem městské
dítě. Později jsem v jakési staré kuchařce objevila vysvětlení, že šlo o
chudé jídlo uhlířů, kteří si maso mohli dovolit sotva ve svátek. Inu, každý
den, kdy se dozvíme něco nového, není ztracený!
Co budete
potřebovat (na 4 porce):
- ¾ kg brambor
- 200 g hrubé mouky
- 1 vejce
- cca 100 ml vlažné vody
- Sůl, kmín
- Tvrdý tvaroh a/nebo cibule
- Cca 100 g másla
Do velkého hrnce s osolenou vodou dejte vařit
oloupané a na čtvrtiny nakrájené brambory a přidejte čajovou lžičku celého
kmína. Počítejte, že vody musí být více, protože k bramborám pak budete přidávat
ještě noky.
Hrubou mouku rozmíchejte s vajíčkem, špetkou
soli a vlažnou vodou. Vodu přidávejte po polévkových lžících, abyste nepřebrali. Těsto by mělo být pevné, ale vláčné až mazlavé. Nechte ho odpočinout v lednici, zatímco se brambory
budou vařit.
Až budou brambory téměř uvařené do měkka,
polévkovou lžící nebo rukama tvarujte z těsta malé šištičky, noky, a ty pak
házejte k vařícím se bramborám. Jakmile začnou noky vyplouvat na hladinu, stáhněte
je z plotny. Pak vše slijte přes síto a rozdělte na talíře tak, aby vždy byly
půl na půl brambory a noky.
Uhlířina se podává posypaná buď strouhaným tvrdým
tvarohem, nebo osmaženou cibulkou a zalitá přepuštěný máslem.
Chuť uhlířiny báječně doplní studené mléko, kysané
mléko nebo jogurtový nápoj.
A ještě něco Vám o uhlířině povím. Už jsem ochutnala spoustu skvělých pokrmů, umím ocenit grilované artyčoky i
křupavý chřest, foie gras i sushi, sépiovou paellu i plody moře, palačinky
s kaštanovým pyré i hovězí veverku, ale když jednou za čas připravím
uhlířinu, začne se v naší moderní kuchyni dít něco zvláštního.
Jako bych na chvíli fyzicky cítila vůni babiččiny naškrobené zástěry, jako bych slyšela jak brácha chrastí kostkami Lega, táta obrací s šustěním listy novin, a kdybych se opravdu rychle ohlédla přes rameno, jsem si skoro jistá, že v koutě bude stát mámina krejčovská panna s právě našpendlenými šaty. A i když je to jen kratičká iluze, uhlířina, ta chutná prostě pořád stejně, no jasně, že báječně!
Jako bych na chvíli fyzicky cítila vůni babiččiny naškrobené zástěry, jako bych slyšela jak brácha chrastí kostkami Lega, táta obrací s šustěním listy novin, a kdybych se opravdu rychle ohlédla přes rameno, jsem si skoro jistá, že v koutě bude stát mámina krejčovská panna s právě našpendlenými šaty. A i když je to jen kratičká iluze, uhlířina, ta chutná prostě pořád stejně, no jasně, že báječně!
Báječný den a dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat