Když jsem
loni vařila celerový krém, tak už jsme o své předpojatosti k celeru psala.
Jako dítě jsem ho dokonce rozmazleně vybírala z babiččiných báječných
polévek, no fakt! Marně se snažím vzpomenout, co mi na celeru vadilo, protože
chuť to být nemohla, vždyť jsme ho odmítala pozřít.
Ale protože už jsem dávno
dospěla i dospělá, tak jsem mu v rámci boje s předsudky dala šanci.
Pokud máte celer rádi, tak se Vám bude recept líbit tak jako tak, a pokud se v duchu
ošklíbáte, zkuste být dospělí a dejte mu šanci, třeba Vás mile překvapí jako
mě!
Pečené
celerové hranolky mohou být prima přílohou k masu, mohou nahradit lehčí
večeři, ale neurazíte, a troufám si tvrdit, že s nimi dokonce uspějete, namísto chipsů či jiného zobání pro návštěvu.
A pokud máte nepříjemný zlozvyk
neustále něco uzobávat při sledování filmů, tak vězte, že 100g celeru má energetickou
hodnotu 156 kJ, zatímco 100 g brambor 385 kJ, a to se, i když k tomu samozřejmě
připočtete olivový olej a nějaký ten dresink, může hodit!
Co budete
potřebovat (na cca 2 středně velké porce):
- Středně velkou bulvu celeru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Celer oloupejte,
překrojte na poloviny a z každé poloviny bulvy nakrájejte hranolky o
straně 1x1 cm. Opláchněte je, osušte.
Na plech
nebo do zapékací mísy stříkněte max. 2 polévkové lžíce olivového oleje a
přidejte celerové hranolky, které opepřete, ale zatím nesolte. Dejte je péct do
trouby předehřáté na cca 120 – 150°C. Hotové by měly být měkké, ale současně by
si měly zachovat trochu své křupavosti.
Zatímco se
budou péct, připravte si dresink. Celerové hranolky můžete namáčet třeba i v majonéze, ale daleko lépe budou chutnat s jedním z těchhle báječných dresinků.
Meruňková
majonéza:
Smíchejte
100 ml majonézy s 1-2 čajovými lžičkami meruňkové marmelády a špetkou růžového
pepře a důkladně promíchejte.
Dresink s plísňovým
sýrem:
Smíchejte
150 ml bílého jogurtu, špetku soli a 50 g nastrouhaného sýra s modrou plísní.
Dobře se hodí roquefort nebo i niva.
Když jsou
hranolky hotové, přendejte je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku a osušte, nechte vsáknout přebytečný olej a teprve nyní osolte, nejlépe hrubě
mletou solí, podle chuti.
Budete-li servírovat hranolky s dresinkem z plísňového sýra, můžete je ještě ovonět lístky tymiánu.
Mlsejte
zdravě a mějte báječný den!
Žádné komentáře:
Okomentovat