čtvrtek 3. března 2016

Báječné celerové hranolky



Když jsem loni vařila celerový krém, tak už jsme o své předpojatosti k celeru psala. Jako dítě jsem ho dokonce rozmazleně vybírala z babiččiných báječných polévek, no fakt! Marně se snažím vzpomenout, co mi na celeru vadilo, protože chuť to být nemohla, vždyť jsme ho odmítala pozřít.

Ale protože už jsem dávno dospěla i dospělá, tak jsem mu v rámci boje s předsudky dala šanci. Pokud máte celer rádi, tak se Vám bude recept líbit tak jako tak, a pokud se v duchu ošklíbáte, zkuste být dospělí a dejte mu šanci, třeba Vás mile překvapí jako mě!

Pečené celerové hranolky mohou být prima přílohou k masu, mohou nahradit lehčí večeři, ale neurazíte, a troufám si tvrdit, že s nimi dokonce uspějete, namísto chipsů či jiného zobání pro návštěvu. 

A pokud máte nepříjemný zlozvyk neustále něco uzobávat při sledování filmů, tak vězte, že 100g celeru má energetickou hodnotu 156 kJ, zatímco 100 g brambor 385 kJ, a to se, i když k tomu samozřejmě připočtete olivový olej a nějaký ten dresink, může hodit!

Co budete potřebovat (na cca 2 středně velké porce):
  • Středně velkou bulvu celeru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř

Celer oloupejte, překrojte na poloviny a z každé poloviny bulvy nakrájejte hranolky o straně 1x1 cm. Opláchněte je, osušte.


Na plech nebo do zapékací mísy stříkněte max. 2 polévkové lžíce olivového oleje a přidejte celerové hranolky, které opepřete, ale zatím nesolte. Dejte je péct do trouby předehřáté na cca 120 – 150°C. Hotové by měly být měkké, ale současně by si měly zachovat trochu své křupavosti.


Zatímco se budou péct, připravte si dresink. Celerové hranolky můžete namáčet třeba i v majonéze, ale daleko lépe budou chutnat s jedním z těchhle báječných dresinků. 

Meruňková majonéza:
Smíchejte 100 ml majonézy s 1-2 čajovými lžičkami meruňkové marmelády a špetkou růžového pepře a důkladně promíchejte.

Dresink s plísňovým sýrem:
Smíchejte 150 ml bílého jogurtu, špetku soli a 50 g nastrouhaného sýra s modrou plísní. Dobře se hodí roquefort nebo i niva.

Když jsou hranolky hotové, přendejte je děrovanou naběračkou na papírovou utěrku a osušte, nechte vsáknout přebytečný olej a teprve nyní osolte, nejlépe hrubě mletou solí, podle chuti.

Budete-li servírovat hranolky s dresinkem z plísňového sýra, můžete je ještě ovonět lístky tymiánu.


Mlsejte zdravě a mějte báječný den!

Žádné komentáře:

Okomentovat