Pokud jste milovníky tradičních českých pracen na vánočním stole tak jako já, vyzkoušejte také jejich světlou verzi s mandlemi a kokosem.
Co budete potřebovat:
- 21 dkg hladké mouky
- 14 dkg cukru moučky
- 14 dkg tuku (Hera)
- 7 dkg loupaných mandlí
- 13 dkg strouhaného kokosu
- 1 bílek
- lžička skořice, 2-3 roztlučené hřebíčky
Mouku a cukr je nejlépe
prosít na vál, přidat hrudky tuku a další ingredience. Těsto důkladně zpracujte
a uválejte. Ideální je připravit si těsto den předem a uložit ho
v lednici. Takto připravené a v potravinové folii zabalené těsto
vydrží v lednici i dva, tři dny!
Těsto vyndejte
z lednice, nechte chvilku dýchat na válu a pak uždibujte malé kousky těsta
a vtlačte je do formiček vysypaných hladkou moukou. Formičky obvykle po upečení
cukroví nemyji v myčce, pouze je vytřu ubrouskem, díky tomu pak není
potřeba před pečením formičky vymazávat. Formička by měla být těstem naplněna
z jedné třetiny, pracny nabudou na objemu.
Pracny se pečou několik
minut v troubě vyhřáté na cca 200°C, jakmile vypadají „suché“, vyndejte je
z trouby, je velice tenká hranice mezi upečenými a spálenými.
Zuzanka mi právě vyčetla, že moje recepty mají zásadní vadu, že instrukce jako "špetka, trochu a pár minut" jsou zatraceně vágní. Co se množství týče, vynasnažím se polepšit, ale co se týče času pečení, tam jsem trochu bezradná... v každém z mých bytů resp v každé mojí troubě se cukroví (stejně jako všechno ostatní) potřebovalo péct trochu jinou dobu, protože ať se nám to líbí nebo ne, každá trouba prostě má svoje mouchy:-).
Když se Vám
jeden plech spálí, nevěšte hlavu, to se stane občas každému! I když sledování seriálu nebo telefonování při pečení tomu moc nepomáhá, jak jsem se přesvědčila právě včera:-)
A pokud pro klasické i kokosové pracny zvolíte stejný tvar formiček, dosáhnete při servírování docela pěkného výtvarného efektu!
Žádné komentáře:
Okomentovat