úterý 29. listopadu 2016

Báječné kokosové pracny



Pokud jste milovníky tradičních českých pracen na vánočním stole tak jako já, vyzkoušejte také jejich světlou verzi s mandlemi a kokosem.

Co budete potřebovat:

  • 21 dkg hladké mouky
  • 14 dkg cukru moučky
  • 14 dkg tuku (Hera)
  • 7 dkg loupaných mandlí
  • 13 dkg strouhaného kokosu
  • 1 bílek
  • lžička skořice, 2-3 roztlučené hřebíčky


Mouku a cukr je nejlépe prosít na vál, přidat hrudky tuku a další ingredience. Těsto důkladně zpracujte a uválejte. Ideální je připravit si těsto den předem a uložit ho v lednici. Takto připravené a v potravinové folii zabalené těsto vydrží v lednici i dva, tři dny!

Těsto vyndejte z lednice, nechte chvilku dýchat na válu a pak uždibujte malé kousky těsta a vtlačte je do formiček vysypaných hladkou moukou. Formičky obvykle po upečení cukroví nemyji v myčce, pouze je vytřu ubrouskem, díky tomu pak není potřeba před pečením formičky vymazávat. Formička by měla být těstem naplněna z jedné třetiny, pracny nabudou na objemu.


Pracny se pečou několik minut v troubě vyhřáté na cca 200°C, jakmile vypadají „suché“, vyndejte je z trouby, je velice tenká hranice mezi upečenými a spálenými.

Zuzanka mi právě vyčetla, že moje recepty mají zásadní vadu, že instrukce jako "špetka, trochu a pár minut" jsou zatraceně vágní. Co se množství týče, vynasnažím se polepšit, ale co se týče času pečení, tam jsem trochu bezradná... v každém z mých bytů resp v každé mojí troubě se cukroví (stejně jako všechno ostatní) potřebovalo péct trochu jinou dobu, protože ať se nám to líbí nebo ne, každá trouba prostě má svoje mouchy:-). 


Když se Vám jeden plech spálí, nevěšte hlavu, to se stane občas každému! I když sledování seriálu nebo telefonování při pečení tomu moc nepomáhá, jak jsem se přesvědčila právě včera:-)



A pokud pro klasické i kokosové pracny zvolíte stejný tvar formiček, dosáhnete při servírování docela pěkného výtvarného efektu!

Žádné komentáře:

Okomentovat