čtvrtek 10. března 2016

Báječný batátový krém




O úžasné chuti batátů už jste se mohli přesvědčit, pokud jste vyzkoušeli recept na pečené batáty s meruňkovou majonézou. Batáty, podobně jako třeba dýně, mohou být takovým chameleonem v kuchyni. Jsou vydatné, máslové, lehce nasládlé, ale přitom nepříliš výrazné chuti, kdyby to neznělo tak pejorativně, řekla bych, že jsou chuťově mdlé. V různých úpravách a v kombinaci s jinými surovinami tak mohou mít mnoho různých tváří. Dnes pro Vás mám recept na jemnou, ale sytou krémovou polévku, která se v těchhle chladných dnech báječně hodí.


Co budete potřebovat (porce pro cca 4 osoby):

  • 1 - 2  sladké brambory - batáty
  • cibuli
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • čajovou lžičku třtinového cukru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml husté smetany
  • sůl
  • pepř
  • špetku chilli


Cibuli nasekejte na drobno a batáty nakrájejte na kostky o hraně cca 1 cm. V hrnci nechte na másle zesklovatět cibulku, poté přidejte olivový olej a batáty. Za občasného míchání batáty orestujte, až začnou lehoulince hnědnout, nesmí se samozřejmě připálit. Přisypte třtinový cukr a nechte ho zkaramelizovat.

Přilejte zeleninový vývar, přidejte sůl, pepř a nechte batáty na mírném ohni vařit do měkka. Sundejte hrnec z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte batáty tak, aby vznikl hladký krém. Vraťte hrnec na plotnu, přiveďte krém k varu a vmíchejte do něj hustou smetanu, poté už krém nenechávejte déle vařit, jen jej lehce prohřejte a dochuťte chilli. Toho stačí opravdu jen špetka mezi prsty. Krém má být chuťově jemný a chilli by mu mělo dodat jen mírně štiplavý ocásek.


Batátový krém podávejte s teplými pita plackami a lžící kysané smetany.

Báječný den a dobrou chuť!




Žádné komentáře:

Okomentovat