Brokolici jsem se "naučila jíst" díky holandské omáčce. Iracionálně jsem k brokolici cítila nedůvěru, ale v jakési jihočeské restauraci během naší cyklo-dovolené byla vařená brokolice přílohou menu, na které jsem měla strašlivou chuť, a tak se můj přítel zeptal kuchaře, zda by mi k brokolici nemohl připravit holandskou omáčku. Hodně holandské omáčky, dodal. Byl to od něj nejspíš projev čisté lásky a gurmánských (v tomto případě encyklopedických) znalostí, neboť sám v souvislosti s brokolicí zásadně citoval Homera Simpsona a považoval brokolici za zeleného zabijáka (což mi v danou chvíli taktně zamlčel). A kuchař mohl. Od té doby bych se po brokolici (i po holandské omáčce) utloukla.
Dneska tady ale máte jiný "brokolicový" recept, tentokrát z francouzské kuchyně. Nicméně je stejně báječný!
Dneska tady ale máte jiný "brokolicový" recept, tentokrát z francouzské kuchyně. Nicméně je stejně báječný!
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- středně velkou brokolici
- sůl
- máslo na vymazání formy
Na omáčku Mornay:
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 polévkové lžíce smetany
- žloutek
- cca 50 g sýra gruyére
- sůl
- pepř
Brokolici dejte do osolené vroucí vody a nechte krátce povařit, stačí 5 minut. Poté ji slijte a propláchněte pod studenou vodou. Zachová si tak svoji svěží zelenou barvu.
Nyní si připravte omáčku Mornay. Začněte bešamelem. V kastrůlku nechte rozehřát máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání udělejte světlou jíšku. Přidejte mléko, sůl a pepř. Opět důkladně promíchejte, aby bešamel získal hladkou konzistenci, a poté za stálého míchání přidejte sýr, zmírněte plamen a počkejte, až se všechen gruyére roztaví.
Omáčku stáhněte z plotny a přilijte žloutek rozkvedlaný se smetanou. Znovu vraťte na plotnu a zahřejte přesně k bodu varu. Poté omáčku odstavte z plotny. Tady mám dvě poznámky:
1. omáčka by měla mít hustou, krémovou konzistenci, měla by se lehce táhnout
2. nenechte se v tomto výjimečném případě strhnout a rozhodně nenahrazujte mléko smetanou!!! Po zapečení by byl výsledek k nesnesení tučný a těžký. A věřte mi, že když to říkám já, která na hustou smetanu a poctivé máslo obvykle nedám dopustit, tak je to pravda pravdoucí.
Zapékací mísu (nebo 4 menší misky, pokud chcete mít každou porci oddělenou) vymažte máslem, vložte do ní brokolici a zalijte omáčkou Mornay. Na povrchu okořeňte mletým pepřem. A dejte zapéct asi na 15 minut do trouby předehřáté na cca 200°C.
Zapečenou brokolici podávejte horkou společně s opečenou bagetou nebo s na sucho opečenými kostičkami housky.
Dobrou chuť a báječný den!
Žádné komentáře:
Okomentovat