pondělí 21. března 2016

Báječný domácí chléb s lněnými semínky a lískovými ořechy




Zatímco přípravu některých pokrmů mám intenzivně spojenou s dětstvím, pečení domácího chleba mezi ně nepatří. To považuji spíš za určitou "módní manýru" posledních let, a to nejen v naší domácnosti, ale i v mnoha dalších. 

V první vlně šlo o záležitost vysloveně technologickou, o chleba pečený v tzv. domácích pekárnách, které se staly spíše krátkodobým hitem na trhu. Druhá vlna souvisí alespoň podle mě se stále vzrůstajícím zájmem o zdravý životní styl, se zájmem o poctivé, zdravé domácí vaření a pečení a s rozmachem farmářských trhů.

Já jsem rozhodně zastáncem rozumné míry ve všem, takže nepeču domácí chleba a houstičky každý týden (případně častěji). Odmítám stát se otrokem nějakého svého uměle vytvořeného zvyku, který by se dříve nebo později stal metlou, kterou bych si sama na sebe upletla. Ale občas, pokud mám čas a chuť, je domácí chleba prima zpestřením v Katčině (tedy mojí) báječné kuchyni! A tady je recept:
   

Co budete potřebovat:

  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mletých ovesných vloček
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • Hrst lněných semínek
  • Hrst lískových ořechů
  • Větší vejce
  • 300 ml podmáslí

Ve větší míse smíchejte všechny sypké ingredience (mouky, ovesné vločky, cukr, sůl, jedlou sodu). Nadrťte lískové oříšky a společně s lněnými semínky je přidejte k moučné směsi.

V samostatné nádobě rozšlehejte vejce s podmáslím a poté přilijte k sypké směsi. Nejdříve dřevěnou vařečkou a poté rukama důkladně propracujte těsto a udělejte bochník. Bochník dejte do ošatky, přikryjte ho čistou utěrkou a nechte odpočinout cca 30 minut.



Ještě jednou propracujte těsto, opět vytvarujte bochníček a na vrchu ho nožem nařízněte do kříže.



Bochník dejte na plech nebo do pekáče (vytřeného a vysypaného hladkou moukou) a dejte péct do trouby předehřáté na 190°C asi 50 – 60 minut.




Tenhle chléb je báječný i samotný nebo jen s trochou másla a čerstvou petrželkou nebo jinou bylinkou, kterou si na okně vypěstujete v truhlíku. Navíc můžete recept průběžně  obměňovat přidáním různých druhů ořechů, česneku či čerstvých jarních bylinek.



Báječný první jarní den!


Žádné komentáře:

Okomentovat