Krupicová kaše je jednoznačně vnímaná
jako dětské jídlo. Má to asi opodstatnění v tom, že kaše se dětem vařívala
odjakživa před spaním, aby se pěkně nasytily a v noci se nebudily. Dobře
si pamatuju dobu, kdy se miminko Zuzanka budila v noci častěji, něž mi
bylo milo, a když moje maminka viděla moje kruhy pod očima a zívání, přišla právě
s radou: „Nacpi ji kaší!“ Navíc je
to jídlo sladké a to má u dětí vždycky úspěch. Na druhovu stranu není důvod,
proč si někdy sladkou „dětskou“ večeři neuvařit, i když už jste velcí.
Co
budete potřebovat (na každou porci):
- 250 ml mléka
- 25 g krupice (dětské krupičky)
- 10 g krupicového cukru
- 20 g másla
- Špetku skořice
- Čokoládu na strouhání
- Čajovou lžičku moučkového cukru na posypání
V kastrůlku rozmíchejte
krupici a krupicový cukr v mléce a za stálého míchání přiveďte k varu.
Přidejte jiskřičku másla, stáhněte plamen a dále míchejte až do zhoustnutí.
Kaši nalijte na talíř, ozdobte čokoládovými
hoblinkami, moučkovým cukrem a špetkou skořice. Babička Anička vždycky
dodávala: „Té skořice dej jenom krapet, aby nebyly děti bujné!“ Nevím, co je
pravdy na tom, že by skořice měla tak silně povzbuzující účinky, ale babičky se
mají poslouchat. A nakonec čajovou lžičkou přidejte na vrch kaše vločky másla.
Pokud potřebujete z kaše udělat
barevnější dobrotu, a nebo jí dát punc „zdravějšího“ pokrmu, můžete ji ozdobit
i kousky ovoce, ale sama mám nejradši tu čokoládou a skořicí, jak mi ji vařila
babička!
Báječný den a dobrou sladkou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat