čtvrtek 3. března 2016

Báječné zapékané savoyské brambory



Do konceptu postní kuchyně se bude báječně hodit recept, který jsem si kdysi přivezla ze své lyžařské výpravy do Francie. Kouzlo receptu na brambory á la Savoyarde spočívá v jeho jednoduchosti a jako již tradičně v sázce na kvalitní suroviny, zejména sýr. Přitom jde o recept, který zvládne i kuchař amatér a je hotový za chvilku.


Co budete potřebovat (na 4 porce):
  • 1 kg středně velkých přílohových brambor
  • 250 ml smetany (minimálně 30%)
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g ementálu
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek


Brambory oškrábejte a nakrájejte na plátky tenké asi 3 mm, ale nijak to nehroťte s tím přeměřováním! J Brambory lehce osolte a opepřete a ponechte je chvilku odpočívat.

Do kastrolu dejte mléko a smetanu, přidejte špetku soli a uveďte do varu. Jakmile se smetana s mlékem začnou vařit, stáhněte plotnu a nechte na mírném plameni prohřívat asi 5 minut.

Připravte si zapékací mísu (nebo pekáč) a důkladně ji vytřete rozpůleným stroužkem česneku. Poté stroužky nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.

Do svařeného mléka se smetanou přidejte po výše uvedených 5 minutách nakrájené, odložené a trochu změklé plátky brambor, opět uveďte do varu a poté stáhněte z plotny. Brambory přendjete do zapékací mísy, přelijte mlékem, které se nevsáklo do brambor a dochuťte strouhaným česnekem, špetkou muškátového oříšku a pepře. Když peču savojské brambory, snažím se, aby vrstva brambor v pekáčku nepřesáhla 3 – 4 cm.

Savoyské brambory pečte v předem vyhřáté troubě asi 45 minut při teplotě 150°C. Po 40 minutách pečení posypte povrch brambor strouhaným ementálem. Právě tady doporučuji nedělat kompromisy a nenahrazovat ementál jinými sýry. Ementál je na bramborách báječný jak chuťově, tak má i ty správné tavné vlastnosti.

Pokud budete chystat savojské brambory jako hlavní chod, je tato gramáž ideální tak akorát pro 4 strávníky. Budou-li brambory pouze přílohou např. k pečenému jehněčímu, bude stačit i na 6 porcí. V každém případě tyhle báječné brambory u nás podobně jako třeba bramborová kaše nikdy nezbývají!


V postním období si k zapečeným savojským bramborám dejte sklenici mléka, ale až se nebudete omezovat půstem, sáhněte po dobrém bílém víně, hodit se bude třeba odrůda Muscat Ottonel.


Báječný den a Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat