Do konceptu postní kuchyně se bude báječně
hodit recept, který jsem si kdysi přivezla ze své lyžařské výpravy do Francie.
Kouzlo receptu na brambory á la Savoyarde spočívá v jeho jednoduchosti a jako již tradičně v sázce
na kvalitní suroviny, zejména sýr. Přitom jde o recept, který zvládne i kuchař amatér a je
hotový za chvilku.
Co budete potřebovat (na 4 porce):
- 1 kg středně velkých přílohových brambor
- 250 ml smetany (minimálně 30%)
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g ementálu
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
Brambory oškrábejte a nakrájejte na plátky
tenké asi 3 mm, ale nijak to nehroťte s tím přeměřováním! J Brambory lehce
osolte a opepřete a ponechte je chvilku odpočívat.
Do kastrolu dejte mléko a smetanu,
přidejte špetku soli a uveďte do varu. Jakmile se smetana s mlékem začnou
vařit, stáhněte plotnu a nechte na mírném plameni prohřívat asi 5 minut.
Připravte si zapékací mísu (nebo pekáč) a důkladně
ji vytřete rozpůleným stroužkem česneku. Poté stroužky nakrájejte na tenké
plátky nebo nastrouhejte.
Do svařeného mléka se smetanou přidejte po výše uvedených 5 minutách nakrájené, odložené a trochu změklé plátky brambor, opět uveďte do varu a poté
stáhněte z plotny. Brambory přendjete do zapékací mísy, přelijte mlékem,
které se nevsáklo do brambor a dochuťte strouhaným česnekem, špetkou
muškátového oříšku a pepře. Když peču savojské brambory,
snažím se, aby vrstva brambor v pekáčku nepřesáhla 3 – 4 cm.
Savoyské brambory pečte v předem vyhřáté troubě asi
45 minut při teplotě 150°C. Po 40 minutách pečení posypte povrch brambor
strouhaným ementálem. Právě tady doporučuji nedělat kompromisy a nenahrazovat ementál
jinými sýry. Ementál je na bramborách báječný jak chuťově, tak má i ty správné
tavné vlastnosti.
Pokud budete chystat savojské brambory jako
hlavní chod, je tato gramáž ideální tak akorát pro 4 strávníky.
Budou-li brambory pouze přílohou např. k pečenému jehněčímu, bude stačit i na 6 porcí. V každém případě tyhle báječné brambory u nás
podobně jako třeba bramborová kaše nikdy nezbývají!
V postním období si k zapečeným savojským
bramborám dejte sklenici mléka, ale až se nebudete omezovat půstem, sáhněte po dobrém
bílém víně, hodit se bude třeba odrůda Muscat Ottonel.
Báječný den a Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat