úterý 8. března 2016

Báječné ratatouille



Kdo z Vás cestoval po sladké Francii, ví velmi dobře, o čem bude řeč! A díky animáku pro děti už všichni ví, že ratatouille není (jenom) myš, ale že je to i báječná francouzská zeleninová dobrota z oblasti Provence. 

A pokud jste na tom byli coby děti podobně jako já, tak NE, ratatouille není "jako takový jiný lečo". I když možná, že je to jedno z hloupých traumat, které si s sebou mnozí z nás nesou díky školním jídelnám, a v mém případě se tak na seznamu "nikdy-nepozřu-jídel" ocitlo lečo. Ale zpátky k ratatouille.   

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 středně velkou cuketu
  • 1 středně velký lilek
  • cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutou papriku
  • 3 větší masitější rajčata
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl suchého červeného vína
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku  
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Zeleninu opláchněte, osušte a pokrájejte. Cukety a lilek na kolečka o tloušťce cca 0,5 cm a ta pak na čtvrtiny, cibuli nasekejte na drobno, česnek na tenké plátky, papriky zbavte jadérek a nakrájejte na kostky cca 1x2cm. V některých kuchařkách je doporučeno rajčata spařit, oloupat a zbavit jadérek. tenhle krok já přeskakuji a pouze rajčata pokrájím na menší kousky.


Na hluboké pánvi se silnějším dnem (případně v kastrolu) rozpalte olivový olej, nechte zesklovatět cibulku a postupně přidávejte lilky. Směs průběžně míchejte. Po chvíli (asi minutka) přihoďte papriky, po dalších 2-3 minutách rajčátka a nakonec vmíchejte cukety a česnek.

Zeleninovou směs osolte, opepřete a posypte tymiánem. Za stálého pomalého míchání zeleninu restujte. Po cca 5 minutách zalijte směs červeným vínem a zahustěte rajským protlakem. Pokračujte v míchání, dokud se víno nevstřebá do zeleninky. 


Osobně na ratatouille oceňuji svěží a ryzí, báječnou chuť zeleniny, proto pokrm navzdory doporučení některých kuchařských knih nedusím. Zelenina si tak zachová svoji pěknou barvu, cukety a papriky svoji lehkou křupavost.

Ratatouille je nejlepší s bagetou, ať už čerstvě upečenou či přinesenou z pekárny, nebo lehce zakápnutou olejem a pestem a ponechanou minutku dvě pod grilem.

Nicméně nabízí i spoustu dalších možností. Francouzi  podávají ratatouille i coby náplň palačinek. A já sama jsem se několikrát uchýlila ke lsti s těstovinami. Zuzanka moje první ratatouille pokusy dost sabotovala a tak jsem vykouzlila její oblíbenou pastu a la ratatouille, jen ten název jsem nějak nezmiňovala. A bylo vyhráno! 


Pokud byste chtěli získat z ratatouille vydatnější pokrm, můžete vyzkoušet přidat třeba kostky dýně, batátů nebo brambor, ale v případě brambor bude potřeba pokrm opravdu podusit, aby změkly.

Au revoir et Bon appétit!


Žádné komentáře:

Okomentovat