sobota 14. listopadu 2015

Báječní jableční šneci z listového těsta




Dneska pro Vás mám další ze super rychlých, snadných, ale velice efektních receptů na sladké potěšení. Pokud, podobně jako já, máte v lednici pro strýčka Příhodu balíček listového těsta, nemůže Vás žádná sebenečekanější návštěva překvapit a jako hostitelé budete mít úspěch. I když pravdou je, že včera jsem nepekla pro nečekanou, ale naopak pro plánovanou a vítanou návštěvu.

Co budete potřebovat:
  • balíček listového těsta
  • 2 jablka (např. odrůda Rubín)
  • čajovou lžičku mleté skořice
  • špetku mletého hřebíčku
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • malou hrst zlatých rozinek
  • vajíčko


Rozválejte listové těsto na obdélníkový plát tenký cca 1-2 mm. Použít samozřejmě můžete i těsto předpřipravené a vyválené a srolované na pečícím papíře.


Jablka oloupejte a nastrouhejte. Na šneky se obzvláště hodí šťavnaté, sladší a chuťově výraznější odrůdy jablek, jako je třeba Rubín.

Nastrouhaná jablka rozprostřete na plát listového těsta cca do 2/3 šířky, po délce naopak rozprostřete jablka až ke krajům. Přidejte zlaté rozinky a rovnoměrně jablka posypte 2 lžícemi třtinového cukru, skořicí a hřebíčkem. 


Těsto srolujte. Ostrým nožem roládu nakrájejte na kolečka o šířce 0,5 - 1 cm a ta klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Nemusíte se bát, pokud rolky z listového těsta nebudou příliš těsné, těsto nabude na objemu a mezery se vyplní. V případě, že kolečka nejsou souměrná, můžete je lehce poupravit, ale na druhou stranu drobné nepravidelnosti nejsou na škodu. Pokud na pečení nespěcháte, můžete si pomoci také tak, že připravené srolované těsto před krájením dáte na pár minut do mrazáku, bude se lépe krájet a snáze držet tvar.


Připravené šneky vložte na plechu do trouby předehřáté na 180°C. Celková doba pečení je zhruba 30 minut. Po 20 minutách šneky potřete rozšlehaným vajíčkem a každého šneka pocukrujte špetkou třtinového cukru. A nechte dojít do zlatova.


Osobně mám jablečné šnečky nejraději ještě teplé, to je pak ten pravý zákusek na chladné podzimní odpoledne.

Když chci jablečné šnečky nějak vyladit, obměnit, dodat jim jiný šmrnc a vůni, tak při pomazání rozšlehaným vajíčkem vynechám třtinový cukr a posypu je špetičkou sušených levandulových květů. 



Určitě to vyzkoušejte! Pěkný podzim a příjemnou sobotu!

Žádné komentáře:

Okomentovat