Švagrová Pája se mě zeptala, zda už
jsem během půstu zhubla. A já musela velmi neochotně, leč pravdivě přiznat, že
ani deko. A jak už to s takovými nevinnými otázkami bývá, i když
mě to do té doby nijak netrápilo a vlastně mě ani nenapadlo o půstu takhle uvažovat,
semínko pochybnosti už bylo zaseto.
Pokud pojmete půst tak jako já,
tedy vynecháte maso, alkohol a navrch ještě kávu, pak to s redukcí váhy
nemá vážně nic společného. A tak jsem si řekla, že by možná pár lehkých receptů
přišlo vhod. Tady je recept na jeden z mých nejoblíbenějších salátů, salát
Waldorf.
Co budete potřebovat (na 2 porce):
- ½ hlávky salátu
- Sladší červené jablko
- 2 stonky řapíkatého celeru
- Hrst vlašských ořechů
- polévkovou lžíci olivového oleje
- polévkovou lžíci citrónové šťávy
- 2 čajové lžičky medu
- 3 čajové lžičky majonézy
- Sůl
- Pepř
- Špetku muškátového oříšku
U salátů obzvlášť oceňuji jednoduchost, čitelnost základních surovin. Hlavně to nepřekombinovat! |
Na Waldorf salát se báječně hodí
salát ledový. Opláchněte ho a nakrájejte na hrubo. Použít můžete i polníček,
toho zhruba 4 hrsti, anebo mix salátů, který občas supermarkety nabízí v už
nasekané formě (výhodou je pak „pestřejší“ barevná škála).
Jablko nakrájejte na čtvrtky,
zbavte jadřince a každou čtvrtku ještě pokrájejte na plátky tenké cca 3 mm.
Stonky řapíkatého celeru nakrájejte
na „ledvinky“ o tloušťce cca 0,5 cm.
Ořechy nasekejte na větší kousky.
Všechny čtyři základní suroviny
promíchejte a připravte na talíře. Několik půlek ořechů můžete ponechat jako
ozdobu na vrch.
Nakonec přichystejte dresink.
Všechny ingredience (olivový olej, citrónovou šťávu, med, majonézu, sůl, hrubě
mletý pepř a špetku muškátového oříšku) dejte do uzavíratelné sklenice,
důkladně vše po bondovsku protřepejte, nemíchejte! A každou porci zalijte
polovinou zálivky.
Salát Waldorf je svěží, lehký mix
chutí a vůní a určitě Vám přijde vhod! Servírujte ho s křupavou bagetkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat