úterý 30. prosince 2014

Ovesná kaše po finsku




Ovesná kaše samozřejmě není žádný finský objev, Britové mají svůj porridge, Američané oatmeal a předpokládám, že bychom ovesnou kaši v různých obměnách našli v dalších národních kuchyních. Čím Zuzku a následně mě Finové ohledně ovesné kaše opravdu překvapili, je jednak fakt, že se jedná skutečně o typickou snídani (a nejen snídani) prakticky v celém Finsku, a jednak, že kromě sladké verze vaří i její verzi slanou, která je tam snad ještě oblíbenější. O tom, proč si právě Finové (ale možná obecně Seveřané) tak oblíbili ovesnou kaši, jídlo energeticky vydatné, řekla bych selské nebo rustikální, se můžeme jen dohadovat. Mám pár tipů, proč tomu tak je, ale budu ráda, když mi napíšete, jaké vysvětlení pro to máte Vy?



Co budete potřebovat (na jednu porci):

  • 100 g ovesných vloček
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 3 plátky slaniny
  • 30 g sýru např. Gruyére nebo čedar
  • 2 - 3 sušená rajčátka/4 -5 čerstvých cherry rajčátek
  • 1 šalotku
  • 1 polévkovou lžíce olivového oleje
  • Pár snítek čerstvé bazalky, petrželky, libečku či jiné voňavé bylinky 
  • křepelčí vejce na ozdobu
Já jsem tentokrát na ozdobu použila i sázené křepelčí vajíčko, které jsem měla v lednici


Do kastrůlku dejte ovesné vločky zalité vodou, osolte je a vařte na středním plameni do změknutí. Trvá to jen chvíli, takže buďte ostražití. Mluvíme sice o ovesné KAŠI, takže by se mohlo zdát, že když se vločky rozvaří, je to vlastně v pořádku, ale osobně dávám přednost tomu, když ovesná kaše není úplně "kašovitá", "blemcavá", ale když je vidět, že ta kaše je z vloček a ty vločky jsou okem rozlišitelné. Dává to smysl i Vám? ;-)


Šalotku nasekejte na jemno, jeden plátek slaniny nakrájejte na užší proužky, zbylé na kostky. Nasekejte sušená rajčátka. Použít můžete ale i čerstvá cherry rajčátka na čtvrtiny. Používáte-li sušená rajčátka, buďte se solením kaše opatrní. Na větší pánev stříkněte olivový olej, stačí opravdu kapka, slanina sama o sobě pustí šťávu. Orestujte dozlatova šalotku, slaninu, jak kostičky, tak proužky. Na stejné pánvi připravte i sázené křepelčí vajíčko. Orestované proužky slaniny odložte na papírovou utěrku či ubrousek, aby vsákl přebytečný tuk, a ponechte je v teple, ty jsou "jen" na ozdobu.



Mezitím nakrájejte sýr na kostičky.  Gruyére či čedar můžete zaměnit například nějakým uzeným sýrem domácí provenience. Pokud patříte mezi milovníky farmářských trhů, určitě už máte své favority jak mezi místními dodavateli, tak mezi různými druhy a typy sýrů! Výhodou určitě je, když se sýr v teple snadno roztéká. 



Do změklých vloček přidejte orestovanou šalotku, kostky slaniny a rajčátka, přisypte voňavé bylinky dle Vaší chuti. Dobře promíchejte a odstavte z plotny. Na závěr přidejte kostky sýra a naposledy prožeňte kaši vařečkou dokola. Opepřete. 



A... Servírujte! Jestli jste nejen gurmáni, ale také estéti, pomozte si formičkou (a právě tady se vám bude hodit, že kaše není úplně "kašovitá" a bude držet pěkně tvar), na vrch položte jiskřičku másla, ozdobte kaši snítkou bylinky a smaženými plátky slaniny.



Po takové snídani Vás jen tak něco nerozhází a budete mít sílu skály lámat a pařezy dobývat, lyžovat či sáňkovat od rána až do večera. Takže… Krásné ráno a dobrou chuť nebo, jak říkají Finové, Hyvä maku!

Žádné komentáře:

Okomentovat