sobota 6. prosince 2014

Báječné hrnkové knedlíky


Zcela jasnou volbou v případě přílohy ke kančí kýtě se šípkovou byly hrnkové knedlíky s petrželkou. Jsou snadné, rychlé a lahodné, zároveň i když se jedná o knedlíky, nejedná se o těžké jídlo, pokud se Vám povedou tak, jak mají, jsou nadýchané a lehké.

Co budete potřebovat:
  • 250 ml (1 hrnekJ) polohrubé mouky
  • 2 – 3 žemle nebo rohlíky
  • 250 ml mléka
  • 2 celá vejce
  • Sůl
  • Hrst čerstvé petrželky


Dále budete potřebovat:
  • Máslo na vymazání hrnků
  • Strouhanku nebo kukuřičnou polohrubou mouku na vysypání hrnků


Žemle nakrájejte na kostičky cca 1x1 cm a nechte je chvilku zaschnout či okorat. Rozšlehejte vaječné žloutky s mlékem, osolte je a zalijte jimi kostky žemle a odstavte je stranou. Nechte žemle pěkně nasáknout. Mezitím ušlehejte pevný sníh ze dvou bílků a špetky soli. Posekejte si na drobno petrželku.

Hrnky, které budete používat k vaření knedlíků, vymažte máslem a ideálně vysypte strouhankou nebo polohrubou kukuřičnou moukou. Do velkého kastrolu dejte vařit vodu.

K namočeným žemlím přidejte mouku, promíchejte a nakonec velmi jemně zapracujte sníh z vaječných bílků. Něžné zacházení při zašlehávání bílků je důležité proto, aby knedlíky byly ve finále nadýchané a lehké, jakmile vám totiž sníh "spadne", stanou se z knedlíků těžké "bácy", jak říkala moje babička Ani. Poslední tečkou je posekaná petrželka. Takto připravené knedlíkové těsto naplňte do hrnků tak, aby dosahovalo přibližně do jejich 2/3.

Jakmile voda začne vřít, vložte hrnky do vody a nechte vařit cca 25 – 30 minut. Voda v hrnci by měla dosahovat pár centimetrů pod okraje hrnků, aby příliš nešplíchala do těsta. Knedlíky vařte přiklopené pokličkou.

Po uvaření knedlíky vyjměte, můžete provést kontrolu špejlí, zda jsou vařené dostatečně, a pak je vyklopte a režnou nití či ostrým nožem pokrájejte na kolečka a okamžitě servírujte. Budou báječné, a to nejen ke kančí kýtě se šípkovou.


Tak tedy… Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat