Zcela jasnou volbou v případě přílohy ke kančí kýtě se šípkovou byly hrnkové knedlíky s petrželkou. Jsou snadné, rychlé a lahodné, zároveň i když se jedná o knedlíky, nejedná se o těžké jídlo, pokud se Vám povedou tak, jak mají, jsou nadýchané a lehké.
Co budete potřebovat:
- 250 ml (1 hrnekJ) polohrubé mouky
- 2 – 3 žemle nebo rohlíky
- 250 ml mléka
- 2 celá vejce
- Sůl
- Hrst čerstvé petrželky
Dále budete potřebovat:
- Máslo na vymazání hrnků
- Strouhanku nebo kukuřičnou polohrubou mouku na vysypání hrnků
Žemle
nakrájejte na kostičky cca 1x1 cm a nechte je chvilku zaschnout či okorat.
Rozšlehejte vaječné žloutky s mlékem, osolte je a zalijte jimi kostky žemle a odstavte
je stranou. Nechte žemle pěkně nasáknout. Mezitím ušlehejte pevný sníh ze dvou
bílků a špetky soli. Posekejte si na drobno petrželku.
Hrnky, které budete
používat k vaření knedlíků, vymažte máslem a ideálně vysypte strouhankou nebo
polohrubou kukuřičnou moukou. Do velkého kastrolu dejte vařit vodu.
K namočeným
žemlím přidejte mouku, promíchejte a nakonec velmi jemně zapracujte sníh z vaječných
bílků. Něžné zacházení při zašlehávání bílků je důležité proto, aby knedlíky byly ve finále nadýchané a lehké, jakmile vám totiž sníh "spadne", stanou se z knedlíků těžké "bácy", jak říkala moje babička Ani. Poslední tečkou je posekaná petrželka. Takto připravené knedlíkové těsto
naplňte do hrnků tak, aby dosahovalo přibližně do jejich 2/3.
Jakmile
voda začne vřít, vložte hrnky do vody a nechte vařit cca 25 – 30 minut. Voda v hrnci
by měla dosahovat pár centimetrů pod okraje hrnků, aby příliš nešplíchala do
těsta. Knedlíky vařte přiklopené pokličkou.
Po
uvaření knedlíky vyjměte, můžete provést kontrolu špejlí, zda jsou vařené
dostatečně, a pak je vyklopte a režnou nití či ostrým nožem pokrájejte na
kolečka a okamžitě servírujte. Budou báječné, a to nejen ke kančí kýtě se šípkovou.
Tak
tedy… Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat