O slané ovesné kaši už jsem na těchto stránkách psala, jde o finskou (možná obecně severskou) specialitku. Pokud jste ale spíše tradicionalisté nebo pokud s ovesnou kaší nemáte žádnou zkušennost a bojíte se hned na počátku experimentovat, zkusím Vám nabídnout pár receptů na kaši sladkou.
Co budete
potřebovat (na jednu porci):
- 100 g ovesných vloček
- 1 polévková lžíce másla
- 50ml plnotučného mléka
- polévková lžíce javorového sirupu
- hrsičku ořechů
- čerstvá bluma nebo švestka
- zrníčka z poloviny granátového jablka
- špetka vanilky
- špetka kardamonu
- hrstička mandlových plátků
Dejte do kastrůlku ovesné vločky a zalijte je vodou tak, aby sahala cca 1 cm nad vločky, a vařte na středním plameni do změknutí.
Mezitím si vydlabejte zrníčka z poloviny granátového jablka a vypeckujte a nakrájejte blumu či švestku nejprve na osminky a každou osminku pak ještě na třetiny.
Vločky budou hotové krátce poté, co přejodu varem. Přidejte na špičku nože čerstvé vanilky a mletého kardamonu, obojí kaši báječně provoní. Vmíchejte do vloček máslo a mléko a za stálého míchání počkejte, až vločky vše natáhnou do sebe. Přidejte na hrubo nasekané ořechy. Já přidala svoje báječné opilé ořechy, což dodalo kaši trochu dospělácké chuti a vůně, i když pokud necháte opilé ořechy v kaši přejít rychle varem, nemusíte se bát servírovat ji i Vašim dětem.
Ještě v kastrůlku přidejte lžíci javorového sirupu. Javorový sirup je podle výživových poradců zdravějším sladidlem než například cukr. Ale pravdou je, že jeho chuť je méně sladká, a za zmínku stojí i jeho vyšší cena. Takže pokud budete hledat kompromis a nebo na sobě budete chtít šetřit (to tedy já osobně vřele nedoporučuji a neschvaluji, ale je to na Vás...), můžete použít namísto polévkové lžíce sirupu čajovou lžičku medu.
Kaši vlijte na talíř, ozdobte ji čerstvým ovocem a plátky mandlí a vrhněte se na ni, dokud je teplá.
V mrazivých zimních dnech, jako je ten dnešní, Vám přijde určitě vhod! A pro horaly a lyžaře, kterým teď konečně svatý Petr popřál sněhovou nadílku, je téměř nezbytností.
Tak tedy... Dobrou chuť a Skol!
Žádné komentáře:
Okomentovat