Italské, přesněji řečeno toskánské sušenky Cantuccini jsem vždycky považovala za zcela nezajímavé, kdykoliv jsem je viděla na pultíku italské cukrárny. Působily... no, jak to popsat... tak nějak suše.
Můj předsudek vůči Canticcinám byl prolomen loni při návštěvě adventních trhů v Drážďanech. Když jsme si dávali u stánku svařáček, trhovec nás pobídl, ať si vezmeme také sušenky. Byly to právě toskánské Cantuccini. Velmi zdvořile jsme odmítli a chystali se odejít, ale bodrý prodavač byl neoblomný. Trval na tom, že je musíme ochutnat a pantomimicky naznačil, že si je máme pěkně namočit do svařáku. Moje němčina je dost chabá na to, abych dělala dlouho drahoty...
Po prvním soustu jsme byly ztracené... sladká vanilkovo-mandlová chuť, výrazná mandlová vůně, křupavá krustička a velké kusy mandlí... Co Vám budu povídat, to musíte okusit! Pravdou je, že v Toskánsku se Cantuccini namáčejí do dezertního vína Vino Santo, ale vánoční svařák nebo punč se k nim hodí úplně stejně dobře. Tak se nenchte omezovat předsudky jako já a dejte Cantuccinám šanci!
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 500 g moučkového cukru
- 180 g neloupaných mandlí
- půl čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 4 vejce
- vanilková zrnka z poloviny vanilkového lusku
- pár kapek mandlového aroma
Nasekejte 150 g mandlí nahrubo, zbytek nasekejte na čtvriny. Na válu smíchejte 150g mandlí nasekaných nahrubo, mouku, cukr a kypřicí prášek do pečiva. Sypké suroviny rovnoměrně promíchejte. Do hromádky udělejte důlek a rozklepněte do něj postupně čtyři vejce. Důkladně rukama zpracujte suroviny a vypracujte vláčné těsto. Nakonec přidejte rozčtvrcené mandle (30g).
Bochánek těsta rozkrájejte na osminy a každý kousek znovu pečlivě propracujte.
Poté vyválejte z každého kousku váleček o průměru 3-5 cm. Válečky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Válečky klaďte dále od sebe, při pečení přeci jen trochu nabydou.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 20 - 25 minut.
Vyjměte plech z trouby a ještě teplé válečky nakrájejte na 1-2 cm silná kolečka/proužky. V tuto chvíli jsou sušenky uvniř ještě velmi vlhké, neoddělujte je od sebe násilím, řezy spíše naznačte.
Poté vložte plech s Cantuccinami zpět do trouby a při stálé teplotě 180°C nechte dále sušit přibližně 15-20 minut. Poté je vyjměte, nechte trochu vychladnout a tentokrát už pečlivě od sebe jednotlivé krajíčky oddělte.
Nechte zcela vychladnout a pak je naskládejte do krabice a nehcte pár dní odležet. Já je nechávám na balkoně nebo na okně, aby nasály trochu vlhkosti.
Nenechte se odradit tím, že výsledné Cantucciny jsou tvrdší a působí křupavě, knzumují se, jak jsem již napověděla, namočené do dezertního vína nebo kořeněného svařáčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat