pondělí 3. října 2016

Tvarohové knedlíčky s ostružinovým žahourem



Recept na tvarohové knedlíčky není na blogu novinkou, použila jsem ho už v receptu na báječné meruňkové knedlíky. A o čem to svědčí? Přeci o tom, že pokud pokud zvládnete několik základních receptů, přidáte k nim přiměřenou dávku fantazie a lásky k vaření, můžete se v kuchyni stát Mistrem.

Co budete potřebovat (cca 2 porce): 

  • měkký tučný tvaroh (NE ten ve vaničce!!!)
  • 1 vejce
  • vrchovatou hrst dětské krupičky nebo hrubé mouky
  • 1/2 polévkové lžíce oleje
  • špetku soli
  • hrst hrubé mouky na posypání válu
  • cca 250 - 300 g ostružin 
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 50 g tvrdého tvarohu na strouhání
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice a/nebo kakaa
  • 1 - 2 polévkové lžíce másla
  • 2cl ovocného likéru (např. Kir)





Ostružiny opláchněte,osušte.

Dejte vařit do hlubokého kastrolu vodu.

Nejdříve si připravte těsto. Vidličkou rozmělněte na v míse měkký tvaroh. Osobně doporučuji tučný tvaroh, i když chápu, že všichni aktivní dietáři se teď nejspíš chytají za hlavu... Na tvaroh rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a poprašte hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Rukama zpracujte vláčné těsto. Pokud máte pocit, že těsto málo lepí nebo že nedrží dobře pohromadě, přidejte ještě mouku nebo krupičku.

Těsto nechte cca 30 minut odpočinout a mezitím si přichystejte žahour neboli ovocný přeliv. Do kastrůlku dejte ostružiny, promíchejte je se dvěma lžícemi krystalového cukru a cca 1 dcl vody a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile se odpaří voda, přidejte panáka ovocného likéru, promíchejte a nakonec zkontrolujte, že ostružiny jsou pěkně změklé.



Nastrouhejte si tvrdý tvaroh.

Jakmile začne voda vařit, dvěma lžícemi tvarujte z těsta šišaté noky, které můžete ještě zlehka obalit v krupici, a šup s nimi do vroucí osolené vody. Nechte je vařit cca 5-7 minut nebo dokud nevyplavou. 

Nechte rozehřát, přepustit máslo, to opravdické, žádný margarín, to dá přece rozum! 

Noky po jednom vyndavejte děrovanou naběračkou a servírujte na talíř, kde je zalijte ostružinovým žahourem, posypte strouhaným tvrdým tvarohem, trochou moučkového cukru a přidejte špetku skořice nebo kakaa a nakonec je zalijte lžící přepuštěného másla.

Tvarohové knedlíčky s ostružinovým žahourem udělají radost všem, kdo milují sladké obědy, ale můžete je po malých porcích servírovat i jako báječný dezert babího léta. S mlékem, to je jasné, budou nejbáječnější!



Báječné babí léto a dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat