Když se zeptáte ve svém okolí, jakou vůni mají lidé spojenou s Vánoci, nejčastěji se dozvíte, že vůni vanilky, a vanilkové rohlíčky na tom mají určitě svůj lví podíl. Jsou také součástí tria nejoblíbenějších, nejtradičnějších a nejčasteji pečených vánočních cukrovinek v Čechách (i když v tomhle směru vycházím ze svého značně amatérského průzkumu veřejného mínění).
Co budete potřebovat:
- 210 g Hery
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g mletých lístkových oříšků (neloupaných)
- 60 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- vanilková zrníčka z poloviny vanilkového lusku
Dále budete potřebovat:
- pečicí papír
- moučkový sukr na obalení rohlíčku
- případně formičku na rohlíčky
Na vál si prosijte mouku a cukr. Do kola nakrájejte vločky změklého tuku, přisypte nadrobno mleté oříšky, vanilkový cukr a těsto rukama zpracujte. Asi v polovině hnětení přidejte vanilková zrníčka. Ačkoliv v babičině notýsku bylo vedle lístkových oříšků poznamenáno, že je lze obměnit i mandlemi, sama jsem s nimi při pečení rohlíčků dobrou zkušenost neudělala. Přičemž nejde ani tak o chuť, jako spíše o výslednou konzistenci těsta a pevnost upečených rohlíčků.
Těsto nehcte přes noc odpočinout v chladničce zabalené do potravinové folie. Druhý den nechte těsto chvíli rozbalné dýchat na válu, abyste nepracovali s chlazeným, pak by se vám rohlíčky mohly rozpadat. Válejte z těsta asi centimetr tenké válečky, ty pokrájete a tvarujte rohlíčky.
U nás doma se někdy na tvarování rohlíčků používá také dřevěná formička po babičce nebo ta, co jsem ji jako holčička dostala od naší vlídné sousedky, paní Levé. V takovém případě formičku lehce vysypte mouškovým cukrem, než do ní vtlačíte těsto, aby se vám rohlíček snadno vyklopil.
Co se tvarování rohlíčků týče, záleží ale jen a jen na Vás, zda dáváte přednost tomu, mít jeden rohlíček jako druhý, nebo zda máte raději krabici plnou originálů:-)
Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte péct několik minut v troubě předehřáté na 170°C. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru.
Pěkné vanilkové pečení!
Žádné komentáře:
Okomentovat