pátek 14. listopadu 2014

Medová kachní prsa s celerovým pyré


Medová kachní prsíčka, celerové pyré a švestková omáčka

I dospělé a docela dost samostatné holky občas narazí na domácí práce, se kterými si neumí poradit. Nebo by si s nimi možná i uměly poradit, ale zkrátka to vyhodnotí tak, že než aby si „vygooglily“ návod, jak na věc, a pak se pustily do lopotné práce se značně nejistým výsledkem a potýkaly se s termíny jako hasák, očkoplochý nebo ráčnový klíč (to fakt existuje, ani trošku nekecám!), bude daleko rozumnější odložit hrdinství a frajeřinky stranou, zvolit efektivnější strategii a pustit se do něčeho, co umí a čemu rozumí. Do vaření! Nemám sice na(ne-)štěstí manžela, ani toho hodinového, ale zato pár šikovných kamarádů, na které se v případě nouze největší můžu obrátit. Takže jsem vytočila to správné číslo, nakoupila a … 

Kachní prsa protkaná tymiánem v medové zálivce

Co budete potřebovat (na 2 porce):

  • Kachní prsa s kůží
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu
  • Šťáva z poloviny citrónu
  • Hrubozrnnou sůl
  • Pepř
  • Tymián
  • Olivový olej
  • 6 švestek
  • 4-5 polévkových lžic švestkových povidel
  • 50 ml  portského vína
  • 2-3 hřebíčky

  • 300 g brambor
  • Menší celerovou bulvu
  • Sůl
  • 50 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce másla

Kachní prsíčka protkaná tymiánem

Kachní prsa opláchněte, osušte papírovou utěrkou. Odřízněte je od prsní kosti a připravte si dva pěkné filety s kůží. Kůži nařízněte křížem tak, aby řezy vytvořily souměrnou mřížku. Dávejte pozor, abyste krájeli pouze kůži a nikoliv maso. To proto, aby se maso zbytečně nevysušilo a kůžička aby se naopak pěkně propekla.

Připravte si dresink: Smíchejte med, javorový sirup, citrónovou šťávu, zastříkněte kapkou oleje a vše dobře promíchejte. Přidejte hodně na hrubo namletý pepř. V dresinku kachní prsa pěkně vykoupejte a dresink prsty jemně vmasírujte do kachních prsíček. Takto připravená prsíčka  v nádobě přetažené potravinovou folií nechte odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Koneckonců tohle není pokrm, který byste připravovali každý den, vyžaduje trochu plánování, takže doporučuji naložit si kachní prsa už večer před přípravou. Budou křehoučká a dostanou příležitost vstřebat chuť medového dresinku.

Opláchnuté švestky rozpulte, vypeckujte, přidejte 2 - 3 hřebíčky, zalijte 50 ml portského a nechte macerovat.

Švestky naložené v portském

Vyndejte naložená kachní prsa. Ještě jednou pečlivě vetřete dresink do kůže, do mřížky v kůži vetkněte snítky tymiánu a posypte hrubozrnnou solí. Na pánvi rozpalte olej a vložte kachní prsa kůží dolů. Prsíčka z obou stran zprudka opečte. Mezitím si předehřejte troubu na 180 – 200°C. Však víte, každá trouba peče trochu jinak. Přendejte prsíčka do pekáčku, zalijte je zbytkem dresinku a vložte do trouby. Výpek v pánvi odložte stranou na později.



Oškrábejte brambory, oloupejte celer a obojí nakrájejte na stejně velké kostky. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte do měkka, nemělo by Vám to zabrat víc než 20 minut.

Průběžně kontrolujte prsíčka v troubě a potírejte je šťávou s výpekem, který se tvoří. Krátce před tím, než budou brambory s celerem hotové, si dejte ohřát mléko, pozor, mělo by být teplé až horké, ale nemělo by vřít.

Švestková omáčka s portským

Na pánvičku s výpekem dejte švestky naložené v portském, poduste je, aby změkly , pak opepřete a přidejte švestková povidla. I tady platí, že byste vše měli nechat na mírném ohni postupně za občasného míchání prohřívat, ale nenechat přejít varem.


Brambory slijte, rozšťouchejte a vložte do kuchyňského robotu. Přilijte teplé mléko a šlehejte, až bude pyré hedvábně jemné. Na závěr vmíchejte 2 polévkové lžíce másla.

Kachní prsa vyjměte z trouby a nakrájejte na cca centimetr silné plátky. Na talíř nachystejte celerové pyré, poklaďte plátky kachních prsou a zalijte švestkovou omáčkou.



A jestli topení topí, plynový kotel tiše přede a ze systému zahradního zavlažování je vypuštěná všechny voda, tak... můžete nosit na stůl ;-)

Hezký večer a ... Dobrou noc!

2 komentáře:

  1. Kejtí, u tebe bych chtela byt zahradnikem :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Častěji než zahradníka ocením zejména instalatéra, malíře, truhláře...ale dej pozor, abych tě nevzala za slovo, několik keřů a pařezů tu ještě čeká na vykopání ;-)

      Vymazat