pátek 7. listopadu 2014

Báječná a snadná jogurtová bublanina plná čerstvého ovoce

Báječná a snadná jogurtová bublanina s blumami

Kdysi jsem před sousedkou nad košíkem čerstvých třešní, které mi právě přinesla, lamentovala, že nevím, co s nimi. Ona na to: "Udělej bublaninu!" Zdálo se to tak snadné, ale... Bublanina  je u nás doma ocejchovaná jako klasický příklad "buchty dusivky", které nepomůže ani půl litr mléka na zapití. Pak mi Renata ke koši třešní přidala ještě recept.

Vyzkoušela jsem ho a od té doby patří k našim rodinným evergreenům a z danajského daru se stal rázem Dar! A vzhledem k tomu, že tahle dobrota má tolik variant, na kolik druhů ovoce si jen dokážete vzpomenout, můžete ji vždycky prohlásit za záležitost sezónní, což je báječné, nemyslíte? Tentokrát tedy báječná podzimní jogurtová bublanina s blumami.


Co budete potřebovat:
  • 2 hrnky jogurtu (á 125g)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • vanilka z poloviny vanilkového lusku
  • máslo na vymazání formy
  • strouhanka/nebo kukuřičná mouka na vysypání formy
  • sezónní ovoce - v tomto případě cca 10 kousků blum

Těsto by mělo být vzdušné, lehounké jako vánek a vláčné

Gramáž receptu berte pouze jako doporučení, hlavní poměry ingrediencí jsou uváděné v hrncích (nebo kelímcích od jogurtu), můžete si tedy recept vždycky upravit podle počtu hladových, které chcete nasytit, nebo podle množství ovoce, které musíte spotřebovat.


V míse smíchejte jogurt, mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr a vejce. Mouku a kypřicí prášek do pečiva ideálně prosejte do mísy přes sítko, ať vám neudělají hrudky.  A co se cukru týče, když se rozhodnete použít cukr třtinový, získáváte automaticky další body navíc! Vmíchejte zrníčka vanilky vydlabaná z lusku a nechte těsto chvíli odpočinout.


Mezitím omyjte, vypeckujte a nakrájejte blumy. Vymažte nádobu, v níž se chystáte péct (plech, zapékací misku, pekáček) máslem a vysypte na jemno namletou strouhankou (můžete použít i kukuřičnou mouku). Do vymazané formy vlijte část těsta, pak vsypte ovoce a zbytkem těsta vše můžete ještě zahladit. Tak jako tak ale ovoce, které je těžší než těsto, během pečení trochu klesne dolů. 


Vložte formu do trouby předehřáté na 150°C a pečte cca 45 minut. Pokud jde o teplotu, určitě se nesnažte pečení "urychlit" jejím zvyšováním. Dobu pečení musíte odhadnout podle velikosti a tvaru pečicí formy, z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že 45 minut je minimum. Nebudete-li si jistí výsledkem, použijte špejli nebo párátko, pokud po zapíchnutí do bublaniny a vytažení bude suché a "neolepené" těstem, je hotovo. 



Pokud jste estéti jako já, ozdobte talířek zbylým ovocem. A jestli máte strach, že by jogurtová bublanina mohla přeci jen trošku připomínat "buchtu dusivku",zakápněte ji na talířku lžící jogurtu nebo kysané smetany.

Až a jestli Katčinu báječnou jogurtovou bublaninu vyzkoušíte, napište mi, jestli i ta Vaše byla báječná, s čím jste ji pekli nebo se pochlubte její fotkou, pokud ji tedy stačíte vyfotografovat dřív, než Vám ji vaši blízcí sní pod nosem!
  

Tak tedy... Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat