Nedávno mě napadlo, že i když je teď Zuzanka ve škole v Praze a já v Plzni a vidíme se logicky méně, míra a frekvence naší každodenní komunikace se téměř nezměnila. Díky Bohu za sociální sítě a všechna ta nová média! Taky jsem si uvědomila, že spolu velmi často mluvíme o jídle a jak je pro nás důležité. Můžete namítnout, že jídlo je důležité pro každého, každý musí jíst atd., ale troufám si tvrdit, že pro nás je jídlo obzvláště důležité. Chystáme-li se na dovolenou, první kapitola v cestovním baedekru, kterou si přečteme, je kapitola Jídlo a pití. Na lyžích nebo na kolech jsme schopné si od snídaně vyprávět o tom, kde se zastavíme na oběd, na co máme chuť, kde budeme večeřet...
Novinkou v našich debatách o jídle je (Zuzčina) častá otázka: Co mám vařit? nebo Jak se vaří...? Důležitými kritérii obvykle je, aby to bylo 1) dobré, 2) přiměřeně rychlé a 3) levné, tedy dostupné ze studentského rozpočtu. Pořadí těchto parametrů a míra jejich důležitosti se může měnit v závislosti na tom, zda je právě období "po výplatě kapesného" nebo "před výplatou kapesného" ;-). Tady je jeden z tipů, se kterým sklízela ovace jak Zuzka, tak já.
Co budete potřebovat:
- 250 g listového těsta
- 100 g čerstvého špenátu (může být i více)
- stroužek česneku
- 100 g uzeného masa nebo šunky
- 100 g kozího sýra
- Vejce
- sůl
- Pepř
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sezamová semínka
Někdy příště se s Vámi podělím o recept na vlastní listové těsto, které je mimo jiné skvělé na loupáky k snídani, ale tentokrát jsem Zuzance doporučila s ohledem na čas použít těsto kupované.
Těsto rozválejte na plát cca 40 x 20 cm. Dejte vařit vodu. Operte špenát, nakrájejte uzené maso nebo šunku od kosti na tenčí plátky. Jakmile se voda začne vařit, vložte špenát do nerezové mísy a krátce spařte, poté slijte vodu přes síto a špenát propláchněte ledovou vodou, aby si zachoval pěknou barvu, chuť i strukturu.
Na pánev stříkněte zhruba 2 polévkové lžíce oleje, přihoďte stroužek česneku pokrájený na tenoučké plátky a přidejte špenát. Ten můžete ještě pokrájet na menší kousky, ale není to nutné. Za občasného míchání špenát orestujte, osolte a opepřete.
Rozválený plát přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na rozválený plát těsta poklaďte špenát, plátky šunky nebo uzeného masa a nadrobte kozí sýr. Co se sýra týče, nemusíte se striktně držet mého doporučení, ostatně ne každý má kozí sýr rád (navíc v případě studentské kuchyně rozhodně nebude patřit mezi ty nejlevnější suroviny). I pokud kozí sýr rádi, ale chcete recept nějak obměňovat, můžete zvolit takový sýr, který vy sami rádi, ale doporučuji sýry spíše výraznějších chutí i vůní. Na druhou stranu kozí sýr se prostě chuťově skvěle snoubí se špenátem, takže rozhodně stojí za to dát této kombinaci šanci!
Těsto sviňte, zarolujte okraje, potřete povrch rozšlehaným vajíčkem. Nakonec povrch posypte sezamovými semínky. Pokud chcete variovat recept, je možné použít i semínka lněná nebo nasekané oříšky. A nechce péct cca 20 minut v troubě předehřáté na 200°C.
A co víc? Víc už nic, teď už se můžete pyšnit skvělým výsledkem a sklízet zaslouženou pochvalu od svých stolovníků.
Já dnes mimochodem testovala slaný závin na kamarádce a i když mi jako slušně vychovaný host závin pochválila, nebylo to ani potřeba, protože její věty "Tak ještě jeden kousek!" nebo "Už ale opravdu, opravdu poslední!" a "No dobře, tak tedy ještě tenhle, ten je takový tenký" a konečně "Prosím tě, mohla už bys to dát někam z mého dosahu?" mluvily samy za sebe.
Tak tedy... Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat