neděle 16. listopadu 2014

Katčino báječné bylinkové máslo


Bylinkové máslo bylo jednou z mnoha dobrot chystaných na náš podzimní piknik. Udělat si ho můžete samozřejmě i jen tak, ale když jsme ráno na farmářském trhu koupili úžasný voňavý kváskový chléb, tak se nám zdálo jako obzvlášť příhodné.

Co budete potřebovat:
  • kostku másla (toho opravdového!)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • svazeček čerstvých bylinek, my jsme tentokrát použili tymián
  • malý stroužek česneku

Nechte máslo v misce změknout při pokojové teplotě tak, aby se dalo dobře třít. Ačkoliv by se Vám mohlo zdát, že můžete použít i margarín a ještě se bude lépe třít, nenechte se mýlit, chuť nikdy nebude stejně lahodná jako u opravdového másla. Ideálně nechte  máslo měknout v takové misce, kterou zároveň budete moci použít na následné šlehání. 

Oloupaný stroužek česneku utřete se solí na jemnou pastu a přidejte k máslu. Přisypte bylinky. My jsme si tentokrát vybrali aromatický tymián, ale nebojte se experimentovat podle Vaší chuti.


Bazalka, rozmarýn a petrželka z naší zahrádky

Máslo pečlivě ušlehejte. Nejjednodušší je použít ruční šlehač či tyčový mixér, ale zvládnete to i s obyčejnou ruční metličkou. Máslo naplňte do uzavíratelné sklenice či jiné nádobky a uložte do ledničky. Pokud se obáváte, že by se Vám takové množství bylinkového másla nepodařilo spotřebovat, můžete část zabalit do alobalu a váleček uschovat i v mrazáku. Při vaření ho pak jen vytáhnete, odkrojíte potřebný kousek a zbytek ponecháte zase na příště.


Zabaleno na piknik


Jak jsem již psala, bylinek máte v tomhle případě na výběr opravdu nepřeberné množství a každá z nich bude báječná a bude se nejlépe hodit k něčemu jinému. Zatímco s tymiánem si česnek rozumí výborně, u jiných bylinek jeho použití zvažte. Spíše bych ho vynechala u koriandru, kopru, estragonu či pažitky naopak s petrželkou, bazalkou či rozmarýnem bude ladit. 



Pokud si zvolíte bazalku, máslo uplatníte k receptům italské kuchyně, k restovaným kuřecím prsům se zapečenými rajčaty apod. Výborné bude i na rozpečené bagetky nebo při přípravě klasických bruschette.

Variantu s čerstvým koprem nebo svěžím estragonem oceníte k různým variacím ryb, ať už k pstruhovi pečenému jednoduše na másle, k jemnému filetu z lososa s plátky citronu nebo třeba k rybím burgerům.

Kopr nejen báječně chutná, ale je to i neuvěřitelně dekorativní bylinka

Bylinkové máslo s lístky koriandru  nebo s rozmarýnem bude skvělým společníkem  klasického steaku, hamburgeru ale i k různým variantám burgerů vegetariánských, např. z cukety či patizonu.  

A naprosto univerzálním bylinkovým máslem je to s petrželkou. My ho máme doma rádi samotné na čerstvém chlebu. Je totiž typickým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása, a to i v kuchyni! Ale pokud by se vám to zdálo jó moc obyčejné, tak letos v létě jsem díky bohaté úrodě měsíčku lékařského vyzkoušela i malou vychytávku.

Měsíček se mi letos obzvlášť urodil

Krajíčky chleba s petrželkovým máslem jsem posypala čerstvými (ale stejně dobře to půjde i se sušenými) okvětními lístky měsíčku. Dodá to barvu a šmrnc, navíc měsíčkové kvítky mají lehce nahořklou, pikantní chuť a vy, vy budete s takovým má(s)lem za hvězdy ;-)

Taky tedy... Dobrou máslovou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat