Bylinkové máslo bylo jednou z mnoha dobrot chystaných na náš podzimní piknik. Udělat si ho můžete samozřejmě i jen tak, ale když jsme ráno na farmářském trhu koupili úžasný voňavý kváskový chléb, tak se nám zdálo jako obzvlášť příhodné.
Co budete potřebovat:
- kostku másla (toho opravdového!)
- 1/2 čajové lžičky soli
- svazeček čerstvých bylinek, my jsme tentokrát použili tymián
- malý stroužek česneku
Nechte máslo v misce změknout při pokojové teplotě tak, aby se dalo dobře třít. Ačkoliv by se Vám mohlo zdát, že můžete použít i margarín a ještě se bude lépe třít, nenechte se mýlit, chuť nikdy nebude stejně lahodná jako u opravdového másla. Ideálně nechte máslo měknout v takové misce, kterou zároveň budete moci použít na následné šlehání.
Oloupaný stroužek česneku utřete se solí na jemnou pastu a přidejte k máslu. Přisypte bylinky. My jsme si tentokrát vybrali aromatický tymián, ale nebojte se experimentovat podle Vaší chuti.
Máslo pečlivě ušlehejte. Nejjednodušší je použít ruční šlehač či tyčový mixér, ale zvládnete to i s obyčejnou ruční metličkou. Máslo naplňte do uzavíratelné sklenice či jiné nádobky a uložte do ledničky. Pokud se obáváte, že by se Vám takové množství bylinkového másla nepodařilo spotřebovat, můžete část zabalit do alobalu a váleček uschovat i v mrazáku. Při vaření ho pak jen vytáhnete, odkrojíte potřebný kousek a zbytek ponecháte zase na příště.
Zabaleno na piknik |
Jak jsem již psala, bylinek máte v tomhle případě na výběr opravdu nepřeberné množství a každá z nich bude báječná a bude se nejlépe hodit k něčemu jinému. Zatímco s tymiánem si česnek rozumí výborně, u jiných bylinek jeho použití zvažte. Spíše bych ho vynechala u koriandru, kopru, estragonu či pažitky naopak s petrželkou, bazalkou či rozmarýnem bude ladit.
Pokud si zvolíte bazalku, máslo uplatníte k receptům italské kuchyně, k restovaným kuřecím prsům se zapečenými rajčaty apod. Výborné bude i na rozpečené bagetky nebo při přípravě klasických bruschette.
Variantu s čerstvým koprem nebo svěžím estragonem oceníte k různým variacím ryb, ať už k pstruhovi pečenému jednoduše na másle, k jemnému filetu z lososa s plátky citronu nebo třeba k rybím burgerům.
Bylinkové máslo s lístky koriandru nebo s rozmarýnem bude skvělým společníkem klasického steaku, hamburgeru ale i k různým variantám burgerů vegetariánských, např. z cukety či patizonu.
A naprosto univerzálním bylinkovým máslem je to s petrželkou. My ho máme doma rádi samotné na čerstvém chlebu. Je totiž typickým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása, a to i v kuchyni! Ale pokud by se vám to zdálo jó moc obyčejné, tak letos v létě jsem díky bohaté úrodě měsíčku lékařského vyzkoušela i malou vychytávku.
Měsíček se mi letos obzvlášť urodil |
Krajíčky chleba s petrželkovým máslem jsem posypala čerstvými (ale stejně dobře to půjde i se sušenými) okvětními lístky měsíčku. Dodá to barvu a šmrnc, navíc měsíčkové kvítky mají lehce nahořklou, pikantní chuť a vy, vy budete s takovým má(s)lem za hvězdy ;-)
Taky tedy... Dobrou máslovou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat