Jednou z dobrot v našem podzimním piknikovém koši byl pikantní nakládaný sýr.
Co budete potřebovat (na 1 sklenici):
- 3 bochánky sýra, volte buď Camembert nebo Hermelín
- 250-300 ml kvalitního olivového oleje
- 2-3 lžičky pikantní mleté papriky (případně paprikové pasty)
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 2 - 3 chilli papričky
Dále budete potřebovat:
- uzavíratelnou sklenici
Nakrájejte oloupanou cibuli na kolečka. Z chilli papriček odkrojte stopky a můžete je pokrájet na menší kousky podle velikosti samotných papriček. Oloupejte stroužky česneku. Každý bochánek sýra podélně rozpulte. Mezi poloviny bochánku sýra nasypte rovnoměrně mletou papriku nebo mázněte trochu paprikové pasty.
Do pečlivě vyvařené nakládací sklenice vkládejte bochánky sýra a prokládejte je kolečky cibule a stroužky česneku. Okolo bochánků sýra poklaďte papričky, přidejte rovnoměrně koření (kuličky pepře a nového koření, bobkové listy). Máte-li sýr raději pikantnější, nenechte se svazovat nutně receptem a koření přidejte podle chuti. Nakonec zalijte vše olivovým olejem tak, aby byl sýr důkladně ponořený a nevykukovala ani špičička. Sklenici pečlivě uzavřete. S uzavřenou sklenicí můžete trochu zakvrdlat, aby si koření pěkně sedlo a abyste zkontrolovali, že sýr je opravdu důkladně ponořený. Pokud ponořený není, přidejte ještě kapku oleje.
Sklenice s takto naloženým sýrem dejte do lednice nebo do komory, kde je velmi chladno, a nechte uležet minimálně tři dny. Koupíte-li kvalitní sýr, můžete jej nechat o to déle. K nakládanému sýru se skvěle hodí domácí kváskový chléb a žejdlík piva nebo sklenička červeného vína.
Spousta lidí připravuje nakládaný sýr jako doplněk na letní grilovačku, ale mně osobně chutná nejlépe na podzim a v zimě asi proto, že si letní mlsání na zahradě spojuji spíš s lehčími jídly a že naopak v zimě si tohle vydatné, kalorické jídlo spíš ospravedlním jako součást obrany před podzimními a zimními plískanicemi. Mám ho spojený hlavně se zimními vinnými sedánky s kamarádkou Vendulkou v naší oblíbené vinárně, kde upíjíme výtečné červené, uždibujeme domácí chleba s kousky sýra a v ideálním případě se kocháme pohledem na zasněženou ulici. Ale i když nám svatý Petr nedopřeje ladovskou zimu a my nebudeme moci sledovat, jak se sníh za oknem pomalu snáší v zlatém světle lamp, a těšit se, jak nám cestou na noční tramvaj bude čerstvý prašan křupat pod nohama, dojem z nakládaného sýra a skleničky báječného červeného si určitě vychutnáme.
Žádné komentáře:
Okomentovat