Dnešní mrazivý den nás vážně nenechal na pochybách, že zima je už za dveřmi. A pro takové dny je tím pravým dezertem banánový chlebíček. K jeho upečení jsem měla navíc dva další důvody, jeden pragmatický, jeden poetický nebo možná symbolický.
Nevím jak jste na tom vy, ale já často nakupuju potraviny tak nějak "velkoryse", obzvlášť když jdu nakoupit hladová, a tak se nezřídka stane, že mi banány zhnědnou a i když chuťově to není problém, už na ně pak nějak nemám chuť. Takhle navinulé banány jsou ale na banánový chlebíček úplně ideální! To byl ten pragmatický... Tím druhým důvodem je, že jsem postupem času vyladila směs koření na banánový chlebíček tak, že mi jeho vůně evokuje chutě a vůně Vánoc a protože první adventní neděle už je tu coby dup, tak banánový chlebíček zpříjemní čekání a podpoří těšení se na Vánoce.
Co budete potřebovat:
- 125 g másla
- 170 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 3 větší nebo 4 menší banány
- 225 g hladké mouky
- 1 čajovou lžičku kypřícího prášku do pečiva
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- Špetku mletého hřebíčku
- 1 čajovou lžičku nastrouhané pomerančové kůry (může být i sušená)
- 50 g ořechů (vlašských nebo pekanových)
- Špetka vanilky
- 1 polévková lžíce rumu
- 30 g rozinek
- 120 g medu
- 100 g čokolády
Dále budete potřebovat:
- Máslo na vymazání formy
- Hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
- crème frâiche - jednu lžičku ke každé porci
Rozinky zakápněte rumem a nechte
stát, aby pěkně nasákly. Máslo změklé na pokojovou teplotu utřete spolu s cukrem
do nadýchané pěny. Kuchyňský robot Vám usnadní práci, ale s trochou úsilí
a entuziasmu to zvládnete i ruční metlou. Nakrájejte banány na kolečka a pečlivě
je rozmělněte vidličkou.
Do cukrovo-máslové pěny zapracujte nejprve obě
vajíčka, med a nakonec rozmačkané banány.
Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici
a na špičku nože mletého hřebíčku. Promíchejte, vsypte k ostatním ingrediencím
v robotu a naposledy prošlehejte.
Přidejte na hrubo
nasekané ořechy, rumové rozinky, čajovou lžičku nastrouhané pomerančové kůry, nahrubo
nastrouhanou nebo nasekanou čokoládu a vanilku ze zhruba poloviny vanilkového
lusku. Promíchejte stěrkou na těsto. Těsto samo o sobě je lahodné tak lahodné, že
pokud peču banánový chlebíček po delší době jako dneska, musím pracovat opravdu
rychle, protože bych byla schopná hltat syrové těsto rovnou z misky. To
bych ovšem nebyla úplně za dámu, takže raději těsto vlijte do máslem vymazané a
moukou či strouhankou vysypané formy. Můžete zvolit jakoukoliv dortovou formu,
formu na srnčí hřbet, biskupský chlebíček, bábovku, ale třeba i formičky na cupcaky.
Banánový chlebíček vložte do
trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 45 minut. Délka pečení se bude odvíjet
i od velikosti formy. Nejste-li si jistí, zda už je chlebíček hotový,
vyzkoušejte jeho konzistenci pomoci párátka či špejle. Těsto by se nemělo na
špejli lepit, ale s ohledem na banány a čokoládu bude před vychladnutím
chlebíček velmi měkký a vláčný.
Servírujte ho posypaný moučkovým
cukrem a se lžičkou crème frâiche.
Žádné komentáře:
Okomentovat