V pátek jsme chystaly vše na tátovu sobotní oslavu šedesátin. Pekl se dort, třely krémy, šlehala smetana, Zuzanka připravovala lanýžové bonbony, které mimochodem byly naprosto báječné! Bylo mi jasné, že už tak budeme mít v kuchyni dost na pilno, takže ve čtvrtek večer jsem namočila fazole, aby příprava večeře nezabrala času víc, než bude nezbytně nutné. A vzhledem k tomu, že odpoledne jsme na procházce s naší fenkou Carrie v polích pěkně profoukly, byl teplý fazolkový salát super volbou!
Už pohled na ingredience vás prostě musí zahřát na duši (Ti všímavější by mě samozřejmě mohli nachytat, že s lilkem můj recept nepočítá, ale na ošatce mu to s ostatní zeleninou moc slušelo;-) |
Co budete potřebovat (porce pro 2 osoby):
- 300 g červených fazolí
- Červenou cibuli
- Polovinu cukety
- 2 větší masitá rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1/4 - 1/2 patizonu
- Špetku chilli
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
- 100 ml rajského protlaku
- 100 ml červeného vína
- 6 křepelčích vajíček
- Čerstvé lístky koriandru
- Větší červenou papriku
Zeleninový mix dává tušit, že to bude "zdravá" večeře |
Fazole propláchněte studenou
vodou a nechte přes noc odstát. Před přípravou fazolky znovu propláchněte
studenou vodou, vložte do hrnce, přidejte lžičku soli a nechte dusit do měkka.
Mezitím oloupejte stroužky česneku a
nakrájejte na tenké plátky, nasekejte cibulku, nakrájejte cuketu na
malé hranolky či nudličky, červenou papriku na kolečka. Papriku ponechte
stranou až na samotný závěr. Rajčata rozčtvrťte a každou čtvrtku ještě
pokrájejte na plátky. Zatímco v případě řady dalších pokrmů bych
doporučila rajčata nejdříve spařit a oloupat, při přípravě teplého
fazolového salátu pro to nevidím důvod. Patizon oloupejte a nakrájejte na
kostky.
Teplý fazolový salát |
Až se fazole uvaří, odstavte je z plotny
a slijte přebývající vodu. V hlubší pánvi či woku rozpalte olivový olej,
nechte na něm zesklovatět cibulku, poté přidejte plátky česneku, cuketové
hranolky, patizon a pokrájená rajčata. Zeleninu krátce orestujte. Nakonec přijdou uvařené fazole, důkladně
promíchejte, podlijte červeným vínem a vše pár minut poduste.
Uvařte křepelčí vajíčka na tvrdo.
Zatímco slepičí vejce se na tvrdo vaří ve vroucí vodě 8-10 minut, u křepelčích vám
bude stačit poloviční doba. Po 4 minutách je nezapomeňte vložit do misky se
studenou vodou, ať se vám lépe loupají. Samozřejmě, že stejnou službu vám udělají i obyčejná slepičí vajíčka, ale ta křepelčí mají jemnější chuť, méně cholesterolu (což ale nemůžu nijak dokázat) a ruku na srdce, malá křepelčí vajíčka jsou táááák rozkošná a na talíři vypadají prostě báječně!
Teplý fazolový salát |
Salát okořeňte špetkou chilli, na
hrubo mletým pepřem a zahustěte rajským protlakem. Ještě naposledy promíchejte a teď již můžete servírovat. Na
talíři ozdobte fazolky kolečky červené papriky, čerstvými lístky voňavého koriandru a
rozpůlenými křepelčími vajíčky. Salát podávejte s opečenými plátky
toastového chleba a sklenkou zemitého červeného vína.
Teplý fazolový salát |
Na přípravě salátu je časově
nejnáročnější právě uvaření fazolek do měkka, takže pokud potřebujete mít večeři opravdu
super-rychlou, můžete si fazole uvařit už v předvečer přípravy.
Teplý fazolový salát |
Takže pěkný večer a… Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat