neděle 18. ledna 2015

Plněné žampiony Portobello


Měla jsem dnes jiné kuchařské plány, ale pak jsem v obchodě narazila na košíček s nádhernými žampiony Portobello. Srdce se na ně smálo, nešlo to jinak, košíček už byl v nákupním koši a hlavou se mi rozběhl můj malý osobní receptář, takový seznam tipů, jak se žampiony naložit.




Co budete potřebovat (na 2 porce):

  • 4 žampiony Portobello (Portobello mushrooms)
  • středně velkou cibuli
  • hrst čerstvé petrželky
  • 3 - 4 plátky slaniny
  • 200 ml mascarpone
  • sůl
  • pepř
  • 30 g strouhaného parmezánu, případně Grana Padano
  • olivový olej
  • 4 plátky toastového chleba
  • máslo na namázání toastů

Žampionům odkrojte nožičku a nasekejte ji společně s cibulkou nadrobno, pokrájejte slaninu na kostičky. Na pánvičce orestujte cibulku, když zesklovatí, přidejte krájené žampionové nožičky, slaninu a petrželku a za občasného míchání opečte.


V misce našlehejte sýr mascarpone, osolte a opepřete, přidejte restovanou směs žampionů, cibulky, petrželky a slaniny a nakonec strouhaný parmezán. Důkladně vše promíchejte. 


Směsí naplňte žampionové kloboučky. Do pekáčku stříkněte olivový olej, vložte naplněné žampiony a dejte péct do trouby předehřáté na 200°C. Pečte cca 10 - 15 minut podle velikosti žampionů.


Opečte toastový chléb, namázněte ho lehce máslem a rozkrojte diagonálně na polovic. Toastový chléb dejte na talíř. Vyndejte žampiony a položte je na toastové lůžko.  Krémovou čepičku žampionů můžete ozdobit parmezánovými hoblinkami nebo snítkou petrželky. Výpekem zakápněte toasty okolo žampionů a... Máte hotovo!


Pečené plněné žampiony Portobello servírujte ještě teplé a doporučuji k nim skleničku suchého bílého vína.

Dobrou chuť a pěkný večer, milí kulináři!

Žádné komentáře:

Okomentovat