Miluju návštěvy! A dokonce i ty nečekané, neohlášené či ohlášené způsobem: "Ahoj, budeš asi tak za půl hoďky doma, že bych se stavil(-a)?" Ale samozřejmě, jsem-li doma... Tak se stavte! S pitím není nikdy problém, v lednici či ve sklepě vždycky postává něklik lahví různých barev, velikosti i kvality. A s občerstvením... s tím vlastně taky není problém. Takže pár tipů na báječné maličkosti, které jsem včera vykouzlila, abych se nemusela uchýlit k vysypání pytlíku kupovaných chipsů do mísy. A to pomiňme skutečnost, že v rámci každoročního předsevzetí o zdravější výživě jsem všechny takové potraviny ze spíže eliminovala.
Co budete potřebovat:
- 3 plátky tmavého toastového chleba
- 30 g másla
- váleček kozího sýra
- 20 g amarelkového džemu
- kapku brandy
- bazalku na ozdobu
- 3 plátky tmavého toastového chleba
- čerstvý tvarohový sýr
- hrst vlašských ořechů
- 1 čajovou lžičku másla
- sůl
- pepř
- pár opravdu pěkných, malých kuliček hroznového vína
Dále budete potřebovat:
- vykrajovátko na cukroví
- 2 zdobící sáčky
Pokud jste po Vánocích ještě nestačili uklidit formičky a vykrajovátka na cukroví, tak rychle vylovte vykrajovátko ve tvaru kolečka, hvězdičky či srdíčka...jak uznáte za vhodné. Já se držela kruhu :-). Z toastového chleba vykrájejte kolečka (nebo co uznáte za vhodné) a vyskládejte je na pečící mřížku do trouby předehřáté na 150°C a z obou stran je opečte do zlatova.
Mezitím si váleček kozího sýra nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm a ta překrojte tak, že získáte z každého dva půlměsíčky.
V misce vidličkou rozmíchejte amarelkový džem. Aby byl vláčnější, přidejte do něj kapku, ale opravdu jen kapku brandy. Co se týče výběru džemu i alkoholu, nemusíte se nutně držet mojí rady a můžte s chutěmi a druhy alkoholu experimentovat. Není nic horšího, než kuchař bez fantazie!
V misce vidličkou rozmíchejte amarelkový džem. Aby byl vláčnější, přidejte do něj kapku, ale opravdu jen kapku brandy. Co se týče výběru džemu i alkoholu, nemusíte se nutně držet mojí rady a můžte s chutěmi a druhy alkoholu experimentovat. Není nic horšího, než kuchař bez fantazie!
Na jaře, až rozkvete bez, si společně rozhodně vyzkoušíme, to Vám slibuju, připravit citrónové želé s bezinkovými květy, které tvoří s kozím sýrem absolutně dokonalý pár. Amarelkový džem, který jsem dostala jako dárek z Anglie, si s kozím sýrem nicméně rozuměl taky báječně!
Do samostatné misky vyklopte krémový čerstvý sýr - může být cottage, Lučina bez příchuti nebo jakýkoliv sýr tvarohové konzistnce. Chybu neuděláte ani s obyčejným kvalitním čerstvým tvarohem. Přidejte lžičku změklého másla a hrst nastrouhaných vlašských ořechů. Vše důkladně prošlehejte metličkou tak, aby byla výsledná směs vláčná. Dochuťte špetkou soli a pepře.
Oberte kuličky světlého hroznového vína, operte je a osušte. Vybírejte spíše menší bobulky a dbejte na to, aby byly opravdu pěkné a pevné.
Na druhou polovinu opečených toastových koleček naneste zdobícím sáčkem s ozdobnou hubičkou kopeček ořechové sýrové směsi a na vrch umístěte bobulku hroznového vína.
A teď už stačí jen naskládat tyhle báječné maličkosti na talířek, stříknout na sebe kapku Chanelu a dojít ke dveřím uvítat návštěvu!
Bavte se... báječně!
Žádné komentáře:
Okomentovat