úterý 13. ledna 2015

Báječné maličkosti



Miluju návštěvy! A dokonce i ty nečekané, neohlášené či ohlášené způsobem: "Ahoj, budeš asi tak za půl hoďky doma, že bych se stavil(-a)?" Ale samozřejmě, jsem-li doma... Tak se stavte! S pitím není nikdy problém, v lednici či ve sklepě vždycky postává něklik lahví různých barev, velikosti i kvality. A s občerstvením... s tím vlastně taky není problém. Takže pár tipů na báječné maličkosti, které jsem včera vykouzlila, abych se nemusela uchýlit k vysypání pytlíku kupovaných chipsů do mísy. A to pomiňme skutečnost, že v rámci každoročního předsevzetí o zdravější výživě jsem všechny takové potraviny ze spíže eliminovala.



Co budete potřebovat:

  • 3 plátky tmavého toastového chleba
  • 30 g másla
  • váleček kozího sýra
  • 20 g amarelkového džemu
  • kapku brandy
  • bazalku na ozdobu

  • 3 plátky tmavého toastového chleba
  • čerstvý tvarohový sýr
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 čajovou lžičku másla
  • sůl
  • pepř
  • pár opravdu pěkných, malých kuliček hroznového vína


Dále budete potřebovat:

  • vykrajovátko na cukroví
  • 2 zdobící sáčky



Pokud jste po Vánocích ještě nestačili uklidit formičky a vykrajovátka na cukroví, tak rychle vylovte vykrajovátko ve tvaru kolečka, hvězdičky či srdíčka...jak uznáte za vhodné. Já se držela kruhu :-). Z toastového chleba vykrájejte kolečka (nebo co uznáte za vhodné) a vyskládejte je na pečící mřížku do trouby předehřáté na 150°C a z obou stran je opečte do zlatova.


Mezitím si váleček kozího sýra nakrájejte na kolečka o tloušťce cca 1 cm a ta překrojte tak, že získáte z každého dva půlměsíčky.



V misce vidličkou rozmíchejte amarelkový džem. Aby byl vláčnější, přidejte do něj kapku, ale opravdu jen kapku brandy. Co se týče výběru džemu i alkoholu, nemusíte se nutně držet mojí rady a můžte s chutěmi a druhy alkoholu experimentovat. Není nic horšího, než kuchař bez fantazie! 


Na jaře, až rozkvete bez, si společně rozhodně vyzkoušíme, to Vám slibuju, připravit citrónové želé s bezinkovými květy, které tvoří s kozím sýrem absolutně dokonalý pár. Amarelkový džem, který jsem dostala jako dárek z Anglie, si s kozím sýrem nicméně rozuměl taky báječně! 




Do samostatné misky vyklopte krémový čerstvý sýr - může být cottage, Lučina bez příchuti nebo jakýkoliv sýr tvarohové konzistnce. Chybu neuděláte ani  s obyčejným kvalitním čerstvým tvarohem. Přidejte lžičku změklého másla a hrst nastrouhaných vlašských ořechů. Vše důkladně prošlehejte metličkou tak, aby byla výsledná směs vláčná. Dochuťte špetkou soli a pepře.


Oberte kuličky světlého hroznového vína, operte je a osušte. Vybírejte spíše menší bobulky a dbejte na to, aby byly opravdu pěkné a pevné.

Polovinu opečených toastových koleček lehýnce namázněte máslem, položte na ně půlměsíc kozího sýra a na volnou půlku toastu nastříkněte zdobícícm sáčkem kuličku džemu. Napříč položte snítku čerstvé bazalky. Výsledek je barevně vyladěný a v jediném soustě se příjemně snoubí hned několik chutí a vůní.




Na druhou polovinu opečených toastových koleček naneste zdobícím sáčkem s ozdobnou hubičkou kopeček ořechové sýrové směsi a na vrch umístěte bobulku hroznového vína. 


A teď už stačí jen naskládat tyhle báječné maličkosti na talířek, stříknout na sebe kapku Chanelu a dojít ke dveřím uvítat návštěvu!


Bavte se... báječně!


Žádné komentáře:

Okomentovat