Tak tohle je něco úplně speciálního. Přestože se tomu říká mléko, nemá
to s mlékem společného víc než barvu. Chuť finálního výtvoru je poměrně
specifická. Bojím se, že pokud chcete vědět víc, budete to muset vyzkoušet.
Vegani většinově tvrdí, že je to zázrak. Já si myslím, že samotné by to pil jen
šílenec, ale do smoothies (o těch si povíme v příštím díle) nebo do
ovesných vloček to může být docela dobré. Jediný bod, na kterém se svorně
s fanoušky shodneme, je, že to asi opravdu bude hrozně zdravé.
Co budete potřebovat:
- 100 g mandlí
- vodu
- trpělivost
Příprava mandlového mléka trvá vážně docela dlouho, ale zase je úplně
snadná. Prvním krokem je mandle spařit a oloupat (spařit mandle znamená zalít
je horkou vodou, a pak chvíli počkat). Pokud jste mandle koupili loupané, bod
pro vás a první krok můžete přeskočit. Po oloupání mandle naložte do vody
(stačí, aby byly ponořené) a nechte je tak 8-12 hodin odstát.
Po uplynutí doby je slijte, nasypte do mixéru, přilijte cca litr vody a pořádně to všechno rozmixujte. Tekutina získá poměrně lákavou barvu a mandle se změní v kaši. Na závěr mléko slijte přes sítko a vymačkejte z mandlové drti vodu. Mandlovou drť samozřejmě můžete vyhodit, já jí ale přidala do muffinového těsta, protože nerada plýtvám jídlem.
Po uplynutí doby je slijte, nasypte do mixéru, přilijte cca litr vody a pořádně to všechno rozmixujte. Tekutina získá poměrně lákavou barvu a mandle se změní v kaši. Na závěr mléko slijte přes sítko a vymačkejte z mandlové drti vodu. Mandlovou drť samozřejmě můžete vyhodit, já jí ale přidala do muffinového těsta, protože nerada plýtvám jídlem.
Žádné komentáře:
Okomentovat