Babí léto se vzpírá nastupujícímu podzimu zuby nehty a po ránu se občas zdá, že podzim se svojí mlhou a lezavým pocitem chladu vyhrává. Proto není na škodu si ta rána nějak rozsvítit a zpříjemnit. Zkuste to s celozrnným toastem se ztraceným vejcem a ředkvičkami.
Co budete potřebovat (na každou osobu):
- 2 plátky toastového chleba případně celozrnné bulky
- trochu másla
- 2 plátky sýra
- 2 hrsti lístků baby špenátu
- 4 ředkvičky
- 2 čerstvá vejce
- sůl, pepř
- lžíci octa
Opečte v toasteru plátky toastového chleba nebo rozpulte celozrnnou bulku a nechte ji rozříznutou plochou prohřát pod grilem.
V hlubokém hrnci nechte přijít k varu vodu s jednou lžící octa. Jakmile se začne voda vařit, udělejte lžíci v hrnci vír. Do naběračky vyklepněte vajíčko a ponořte vejce do vodního víru, lžící poupravte vajíčko tak, aby se pěkně zakuklilo. Jakmile bílek ztuhne, vyndejte ho děrovanou naběračkou a nechte okapat. Ztracené vejce musí mít pěkně tuhý bílek, ale žloutek musí zůstat pěkně vláčný a tekutý.
Toasty nebo rozkrojenou grilovanou bulku natřete máslem, položte na ně plátek sýra, rozprostřete oprané a osušené lístky baby špenátu. Na špenátové lůžko přijde vajíčko a na to zas na plátky nakrájené ředkvičky. Osolte a opepřete a před podáváním můžete vajíčko vidličkou lehce natrhnout, aby se zlatý žloutek na toast pěkně rozlil.
Přeju Vám pěkné ráno na sklonku babího léta a báječný den!
Žádné komentáře:
Okomentovat