Před časem jsme si u nás doma oblíbili mini kuřátka. Ve chvíli, kdy jsem chystala kuře jen pro dva, byla tohle ideální velikost bez nutnosti využít maso ze zbývajících porcí, protože "dva dny po sobě kuře??? No tedy?!?" A pokud se sejde strávníků více, což se často děje, můžete kuřátek upéct prostě víc. Navíc řekněme si to na rovinu, ta malá kuřátka resp. jejich polovina na talíři prostě báječně vypadají!
Co budete potřebovat (na každé 2 porce):
- mini/baby kuřátko
- 2 - 3 menší cibulky
- 2 limetky
- snítky čerstvého rozmarýnu
- olivový olej
- 1-2 polévkové lžíce másla
- sůl, pepř
na přílohu:
- 5-6 větších brambor
- hrášek z 10 - 15 lusků, případně 2 hrsti hrášku mraženého
- libeček (čerstvé lístky!)
- 2 lžíce másla
- sůl
Kuře omyjte, osušte. Lžíci olivového oleje smíchejte se solí a čerstvě namletým pepřem tří barev a kuře jím potřete vně i uvnitř. Na dno pekáčku stříkněte trochu olivového oleje, nasekejte cibuli na kolečka či měsíčky. Na ni uložte kuřátko a obložte ho na osminky nakrájenou limetkou. Několik plátků limetky a čtvrtku cibule můžete vložit i dovnitř kuřátka. Přidejte pár snítek čerstvého rozmarýnu a šup s kuřetem do trouby předehřáté na 225°C. Pečte zhruba 40 - 45 minut a povrch kuřátka průběžně potírejte kořeněným olivovým olejem, aby se vytvořila křupavá, zlatavá kůrčička.
Ve slané vodě vařte brambory nakrájené na čtvrtiny. Pro lepší chuť můžete do vody přidat pár lístků libečku. Krátce před dovařením brambor přidejte hrášek. Hotové brambory sceďte, přidejte dvě lžíce másla, rozšťouchejte je.
Po 35 - 40 minutách pečení na kuře dejte malé hrudky másla, které. zjemní šťávu z kuřátka.
Na každou porci počítejte s půlkou kuřátka. Šťouchané brambory vytvarujte pomocí naběračky nebo vaší oblíbené formičky do úhledného kopečku. Každou porci na talíři dozdobte natrhanými čerstvými lístky rozmarýnu a plátky limetky, obojí chuť a vůni bylinkového kuřete zvýrazní. Přidejte trochu vypečené šťávy z kuřete.
Tohle kuřátko Vám nezabere víc jak hodinu a bude báječné! Takže Ať už potřebujete rychlou, ale teplou večeři, nebo nechcete o víkendu marnit čas u plotny a raději si užijete se svými blízkými babí léto někde venku, limetkové kuře s rozmarýnem bude dobrá volba! Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat