středa 30. září 2015

Dýňová mléčná rýže




Mléčnou rýži už jsem na blogu připravovala s borůvkami i s fíky, teď pro Vás mám recept podzimní, dýňový, ale jsem si jistá, že stejně dobrý! 


Co budete potřebovat:
  • 125 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 ml kokosového krému
  • hrst rozinek
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • javorový sirup
  • několik plátků dýně hokaido
  • trocha olivového oleje
  • trocha mleté skořice
  • polévková lžíce mletého kokosu

Propláchnutou rýži nechte v rendlíku s cca 300 ml vody přivést k varu, jakmile se voda vyvaří, přilijte mléko a přidejte polévkovou lžíci cukru. Za občasného míchání nechte rýži, aby do sebe natáhla mléko a získala kašovitou konzistenci. 


Zatímco se bude vařit rýžová kaše, nakrájejte 2/3 přichystané dýně na kostičky a 1/3 na tenké plátky. Dýňové kostičky orestujte na oleji do měkka, přidejte rozinky a nechte společně zezlátnout. Dýni a rozinky vložte na dno misek či svačinových skleniček. 

Na pánvičce orestujte po obou stranách i dýňové plátky, když začnou zlátnout i z druhé strany, lehce je poprašte třtinovým cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Poté plátky sundejte z pánve na papírovou utěrku, aby vsákla případný přebytečný olej.


Mléčnou rýžovou kaši zalijte kokosovým mlékem a důkladně vše zamíchejte. Poté naplňte mléčnou kaši do skleniček či misek na připravenou dýni a rozinky. Povrch uhlaďte a poklaďte ho plátky dýně, posypte strouhaným kokosem a zakápněte javorovým sirupem.

Když povrch ozdobíte kandovanými ibiškovými květy, bude to už jen pomyslná třešinka na dortu, Vaše děti jimi pravděpodobně neohromíte, ale vy si na nich určitě báječně pochutnáte a oceníte jejich delikátní, kořeněnou chuť.


Nezapomeňte zítra vykročit do práce pravou nohou a přeji Vám další báječný den!






Žádné komentáře:

Okomentovat