úterý 29. září 2015

Kořeněná mléčná rýže s fíky a medem


Zuzance (a nejen jí) začala škola a tak znovu přišel v naší kuchyni na přetřes jídelníček během školního roku. A s ním i otázky, jak skloubit zdravé a dostatečně vydatné stravování s vysokoškolským životem, jak si poradit s dojížděním a komplikovaným stravováním několikrát v týdnu "na cestě" a samozřejmě s nedostatkem času (a před koncem měsíce i peněz). A opět se ukázalo, že klíčem je vydatná snídaně a taky svačina, kterou je možné si připravit s sebou bez nutnosti si ji ohřívat (když ostatně není často kde). Mléčnou rýži si můžete přichystat den předem, pokud si ji ráno ohřejete, pak bude tím pravým energetickým startem do náročného dne a současně si můžete v několika obměnách připravit mléčnou rýži na studeno v uzavíratelných skleničkách ke svačinám.

Co budete potřebovat:
  • 125 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 50 ml smetany
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • med
  • ovoce - v tomto případě 2-3 čerstvé fíky
  • 3 hřebíčky
  • trocha mleté skořice


Propláchněte rýži, dejte ji do rendlíku a zalijte cca 300 ml vody. Pomalu nechte přijít k varu a vyvařte všechnu vodu. V této fázi by rýže měla být al dente tedy skoro hotová. Zalijte ji mlékem a smetanou, přidejte cukr (já používám tmavý natural). Chuť a vůni kaši dodá voňavý hřebíček a na špičku nože mleté skořice. Za občasného míchání nechte rýži, aby do sebe natáhla mléko i smetanu. V této fázi věnujte přípravě patřičnou pozornost, směs by sice měla získat kašovitou, vazkou konzistenci díky škrobu v rýži obsaženému, ale současně zrnka rýže musí stále zůstat oddělitelnými zrnky!

Zatímco se bude vařit rýžová kaše, připravte si ovoce. Omyjte ho a nakrájejte. Já v tomto receptu použila fíky za syrova. Několik pěkných plátků si schovejte i na ozdobu. 


Rýžovou kaši nalijte do snídaňové misky (v této fázi je ideální vylovit hřebíčky, které už svoji úlohu splnily), přidejte nakrájené fíky a opatrně promíchejte. Povrch zakápněte lžičkou medu, poklaďte několika plátky fíků, zasypte skořicí a přidejte snítku máty. Já si pro tuhle kombinaci zvolila mátu čokoládovou, která si s fíky, medem i skořicí báječně rozumí. 

Pokud budete chtít k snídani mléčnou rýži raději teplou, pak si finální zdobení ponechte až po jejím ohřátí. Ale chutná báječně i za studena.

Svačinové skleničky s mléčnou rýží s fíky a medem

Jestli budete chystat mléčnou rýži nejen k snídani, ale budete si ji na pár dalších dnů chtít připravit i jako lahodnou svačinku do práce či do školy, určitě si nachystejte několik dalších ovocných či obecně chuťových variací. V lednici vydrží takto uvařená mléčná rýže několik dnů. Na další mléčno-rýžové typy na blogu si ale budete muset pár dní počkat.


Přeji Vám báječný voňavý a kořeněný podzim! 



Žádné komentáře:

Okomentovat