Na naši dámskou jízdu s kamarádkami Lenkou a Soňou jsem chystala podzimní menu. V předkrmu se uplatnily fíky, na francouzské quiche se báječně hodila právě dozrávající cuketa a zářivá dýně hokaido a dezert, tam bylo jasné, že bude se švestkami.
Po přečtení seznamu ingrediencí Vám bude hned jasné, že nebude řeč o žádném jalovém, dietním receptu pro fajnovky, takže pokud řešíte nějaký ten svůj špíček a kmitající jazýček váhy ve vás vyvolává paniku, naordinujte si neprodleně preventivně nějaký ten pohyb navíc. A pokud se máte rádi takoví, jací jste, tak tím lépe! Ale trocha pohybu nikoho nezabije:-)
Co budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetku soli
- 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- 125 g čokolády (doporučuji min. 65%, ale čím kvalitnější, tím lépe)
- 280 g tmavého cukru
- 200 ml plnotučného mléka
- 100 g másla
- 2 vejce
- cca 10 ks švestek
- 250 ml mascarpone
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- cca 12 lístků meduňky
Zatímco troubu si můžete nechat předehřát na 160 - 180°C, připravte si těsto.V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a kakao. Suroviny do mísy prosijte přes jemné sítko, ať je výsledek jemný a vláčný a hlavně bez hrudek.
V rendlíku na vodní lázní nechte rozehřát cca 140g tmavého cukru s nalámanými kousky kvalitní čokolády a s mlékem. Občas směs promíchejte, aby se spojila ve vláčnou hmotu.
V misce ušlehejte máslo se zbývajícími 140g tmavého cukru do pěny. Poté přidejte vejce a dále šlehejte. Výsledkem by měla být jemná pěna, do níž přidáte čokoládovou hmotu a znovu důkladně zpracujte metličkou. Výslednou čokoládovou pěnu jemně kuchyňskou stěrkou zapracujte do mouky. Důležité je vyvarovat se moučných hrudek.
Do muffinových forem vložte papírové košíčky a naplňte je do necelých 2/3 těstem. Zhruba šest švestek nakrájejte na osminky a nasypte je rovnoměrně do muffinových košíčků. Zhruba dvě švestky si ponechte na ozdobu. Nechte je vlastní váhou trochu klesnout ke dnu a do každého košíčku přidejte pro jistotu ještě jednu čajovou lžičku těsta. A teď už s formou šup do vyhřáté trouby. Muffiny se budou péct podle velikosti formy a košíčků zhruba 12 - 18 minut. Test se špejlí by v tomhle případě nebyl příliš efektivní, protože v horkém stavu čokoláda dodává těstu tekutější konzistenci. Já se obvykle řídím podle toho, jestli povrch muffinů má už pěknou pevnou krustu a jestli košíček po vyndání z formy (plechové či silikonové) drží pěkně tvar. Muffiny nechte zcela vychladnout.
Ušlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Nic nezkazíte přidáním vanilky nebo limetkové kůry, ale ani jedna z ingrediencí není nezbytná, mascarpone, pokud skutečně sáhnete po něm a nebudete ho nahrazovat lacinějšími surovinami, je lahodné samo o sobě. Krém naplňte do zdobicího sáčku s hubičkou. Zbylé švestky nakrájejte na tenké plátky a lístky meduňky opláchněte a osušte.
Na vychladlé muffiny udělejte pomocí zdobicího sáčku čepičku z mascarpone krému, naaranžujte plátek švestky a lístek meduňky a pak už se jen hřejte v obdivu, kterým vás vaši strávníci bezpodmínečně zahrnou!
Krásný podzimní den, vyrazte na procházku, zaběhat si nebo třeba na kolečkové brusle a pak samozřejmě Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat