středa 23. září 2015

Podzimní finger foods s kozím sýrem a s fíky


S fíky se to podle mojí zkušenosti má podobně jako s chřestem, artyčoky a dalšími dříve méně známými surovinami v našich kuchyních. Své místo si vydobývají pomalu a obvykle je buď milujeme nebo nesnášíme. Jako dítě dospívající v normalizačních časech, kdy největší exotikou na pultech byly pomeranče a banány (a to ještě jen před Vánoci), jsem celá léta znala pouze fíky sušené. Maminka je pokládala na vánoční stůl jako velkou vzácnost a nejspíš ji sehnala jen proto, že se líbila našemu zelináři. A já jsem fíky nesnášela, celofánové balíčky s nevzhlednými hnědými scvrklými a pomačkanými plody ve mně budily zásadní nedůvěru. Dnes už jsem ovšem velká holka a fíky, ty čerstvé a voňavé samozřejmě, miluju!


Co budete potřebovat:
  • celozrnnou bagetu
  • trochu másla na namázání
  • menší lístky mangoldu
  • kozí sýr
  • čerstvé fíky
  • med
  • čerstvě mletý pepř (nejlépe růžový)


Bagetu nakrájejte šikmým řezem na tenké plátky a nechte je v troubě po obou stranách opéct tak, aby byly na povrchu křupavé, ale uvnitř stále nadýchané. Každý plátek bagety potřete troškou másla.


Na bagety položte menší lístek mangoldu. Ten se báječně hodí díky zajímavé výrazné chuti a popravdě i kvůli své atraktivní barevné kombinaci jasně zelených lístků s jemným karmínovým žilkováním a řapíkem. Mohli byste ho ale nahradit například i polníčkem nebo menším lístkem čekankového puku, díky své nahořklé chuti dobře doplní sladké fíky.

Na mangoldový list položte tenký plátek zralého kozího sýra a tenký plátek fíku. Povrch zakápněte lžičkou včelího medu a poslední pikantní tečku udělá čerstvě mletý růžový pepř.


Tyhle finger foods (u nás doma se jim taky lidově říká jednohubky) mohou být skvělým předkrmem bohatšího podzimního menu, ale stejně dobře je můžete servírovat jako "něco malého" k voňavému, ideálně sladšímu vínu.


Přeju Vám báječný první podzimní den a taky Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat