úterý 29. září 2015

Šípkový čaj a jak správně sušit šípky doma


Právě teď je pravý čas, kdy vyrazit na šípky. Má to hned několik výhod: je krásné babí léto a na procházce do přírody můžete spojit příjemné s užitečným, šípky jsou přirozeným zdrojem vitamínu C (taky A a B), ale i antioxidantů, proto by ve vaší domácí lékárně rozhodně neměly chybět, a pro mě nostalgicky šípkový čaj s medem znamená i vzpomínky na dětství, kdy jsem seděla ve svém oblíbeném koutku babiččiny kuchyně, četla si nebo kreslila a cítila se... tak nějak dětsky v bezpečí. Můžete namítnout, že  šípkový čaj lze koupit v lékárně. A máte určitě pravdu, ale obsah všech oceňovaných léčivých látek, které získáte ze sáčkového šípkového čaje a z Vašich šípků, bude nesrovnatelný. Navíc šípkový čaj je sám o sobě moc dobrý a i když obvykle býváte zdraví "jako řípa", alespoň malá zásoba se Vám doma prostě neztratí.


Na sušení sbírejte jen pěkné, zdravé šípky, nejlépe někde na kraji lesa či na mezi, prostě ve zdravém prostředí. Doma šípky přeberte a nemilosrdně vyhoďte všechny namačkané, přemrzlé, nechte jen ty, které mají jasnou červenou barvu a pěkný lesklý zdravě vyhlížející povrch. Zbavte je zbytků okvětních lístků i stopek, opláchněte a nechte na kuchyňské utěrce oschnout.

Šípky můžete sušit na sluníčku, což se sice zdá nejjednodušší, ale zároveň to představuje časově nejnáročnější variantu. Budete muset hlídat, kdy je venku pěkně a slunečno a šípky vynášet na mřížce či plechu vyloženém pečicím papírem ven a samozřejmě myslet na to, abyste je na noc či před nepříznivým počasím sklidili.



Efektivněji je můžete sušit na mřížce v troubě a nebo v sušičce. V obou případech by teplota měla být cca 50 - 70°C.


Správně usušené šípky získají tmavě karmínovou barvu, jejich povrch bude scvrklý a pevný, tvrdý. Pokud si nejste úplně jistí, můžete šípky nadrtit a zkontrolovat, zda i uvnitř se vysušily dostatečně.



Šípky skladujte v uzavíratelné skleněné nádobě a nebo se můžete inspirovat v domácnostech našich babiček mít je uschované v plátěném sáčku na suchém tmavém místě.

Na šálek čaje stačí polévková lžíce sušených šípkových plodů, zalijete je vroucí vodou a ponecháte 2-3 minuty luhovat. Plody sceďte a přidejte podle chuti lžičku medu. 




  

Žádné komentáře:

Okomentovat