sobota 27. února 2016

Základní zeleninový vývar


Velké díky za kuchařské fotky Pavlu Kolouchovi, báječnému fotografovi a snad i kamarádovi

Domácí zeleninový vývar je základní surovina, nebo spíš polotovar, který by v žádné moderní kuchyni neměl chybět. Můžete namítnout, že v dnešní době všech možných „kostek“ nebo dokonce vaniček s vývary je to přežitek, ale já na ten domácí nedám dopustit z řady důvodů:

  • Víte, z čeho je připravený ten „váš“ vývar, a mám na mysli jak báječnou zeleninu, kterou si sami vyberete, tak fakt, že váš vývar nebude obsahovat žádnou chemii, žádná „éčka“, žádná barviva.
  • Domácí vývar je chuťově báječný
  • Příprava je snadná a celkem rychlá, můžete si přichystat vývar do zásoby a budete ho mít vždycky po ruce. Stačí jeden večer, kdy budete připoutáni k žehlícímu prknu nebo jiné otravné domácí práci.


Co budete potřebovat:
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/3 bulvy celeru
  • Středně velkou cibuli
  • Může být též pár kousku řapíkatého celeru
  • 6 kuliček celého pepře
  • 5 bobulek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • Svazeček (pár lístků) libečku


Zeleninu nakrájejte na větší kusy. Pokud je mrkev a petržel obzvláště pěkná, tak ji neloupu, jen pečlivě omyju. Zeleninu vložte do většího hrnce, zalijte studenou vodou (2 – 3 litry). Pokud chcete, aby měl váš vývar zlatavou barvu, nechte cibuli ve slupce, jen ji opláchněte. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a libeček. 

Libeček je mimochodem ta nejbáječnější bylinka, která vašemu vývaru dodá přesně ten pravý šmrnc a výraznou chuť. 

Vše přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a na mírném ohni nechte probublávat, dokud není zelenina měkká a pak ještě o chvilku déle. Celkový čas odhaduji tak na hodinku. Průběžně sbírejte pěnu, která se na povrchu tvoří, aby byl výsledný vývar čirý. Na závěr vývar sceďte a nechte vychladnout.

V seznamu ingrediencí uvádím i sůl. Sama vývar obvykle nesolím a sůl přidávám až při finální úpravě každého pokrmu, ale pokud vývar před zamrazením osolíte, nic tím nezkazíte.

Budete-li vývar používat hned např. na zahuštění omáčky, můžete zeleninu rozmixovat, propasírovat a přidat do omáčky či do šťávy k masu. Získá tak hustší konzistenci a posílí její báječná zeleninová chuť.

Já to tak ale dělám zřídka. Vývar si, jak už jsem předeslala, obvykle chystám do zásoby. Připravím si mikrotenové sáčky, každý sáček vložím do hrnku, aby držel tvar, naplním ho vychladlým vývarem, zauzluji a uložím do mrazáku (a obvykle si sáčky popíšu datem, kdy jsem vývar chystala). Ve skutečnosti Vám nedokážu zodpovědně říct, jaká je maximální trvanlivost vývaru v mrazáku, protože se u nás vždy spotřebuje během jednoho, maximálně dvou měsíců.


Vedle sáčků s vývarem, které pojmou okolo 300 ml vývaru, si můžete připravit i vývarové kostky. Vývar nalijte do mřížky, tvořítek na led, to pro případ, že např. do těstovin budete potřebovat vývaru jen opravdu malé množství. 

Tak dobrou chuť a mějte na mysli, že i v kuchyni štěstí přeje připraveným!

Žádné komentáře:

Okomentovat