neděle 7. února 2016

O Popeleční středě začíná PŮST



Tahle středa bude středou Popeleční. Podle křesťanské věrouky v tento den začíná čtyřiceti denní postní období před Velikonocemi (pokud si to chcete přepočítat, tak vězte, že se do postního období nezapočítávaly neděle). Postní období je čas, po který se věřící vzdávají masa nebo třeba alkoholu a vlastně všeho postradatelného, obrací se k Bohu a rozjímají. Zatímco některé z křesťanských tradic dodržujeme a činíme tak rádi, jako jsou Vánoce či Velikonoce, tahle, pro většinu z nás trochu diskomfortní, téměř upadla v zapomnění.  I když možná ne tak docela.

Její novou verzí, i když bez duchovního přesahu, je nejspíš v posledních pár letech tolik módní detox či detoxikační dieta. Technicky jde o podobný princip a troufla bych si hádat, že za myšlenkou kdesi skrytě v pozadí stojí i tradice křesťanského postního období. (Taky nám to dává naději, že stihneme zhubnout do prázdnin do plavek).

A podíváme-li se na to selským rozumem, tak s podzimním ochlazením, plískanicemi a nečasem se často uchylujeme k vydatnějším, sytým (a masitým) jídlům, abychom tělu dodali potřebnou energii, abychom se vymrzlí z venku zahřáli. A to ani nemluvě o tom, že za sebou máme období oslav - Vánoc, Nového roku, zabijaček a Masopustu - doprovázených nestřídmostí. Odlehčit organismu a v dřívějších dobách i spotřebovat potraviny, hlavně zeleninu a ovoce z letní úrody, se zdá logické.

Čím déle jsem o tom dumala, tím víc se mi zdálo jako báječný nápad vyzkoušet na 40 dnů takovou vlastní Katčinu báječnou „postní“ kuchyni. Nicméně nemám ráda extrémy (v jakémkoliv ohledu) a jsem požitkář, což pravděpodobně předurčí i podobu mojí postní kuchyně. Nečekejte ani striktně vegetariánskou, ani veganskou kuchyni. Na druhou stranu, proč se jimi neinspirovat? Některé recepty, doufám, že jich bude většina, budou na blogu zcela nové, ale opráším i některé ze starších, již publikovaných.  A samozřejmě se těším na ryby, které připouštěl i méně ortodoxní křesťanský půst.

Pro inspiraci jsem se zásobila vegetariánskými kuchařkami Sarah Brown, začala listovat v italských i arabských kuchařkách. A když už jsem na začátku zmínila křesťanské tradice a věrouku, tak nebude na škodu prolistovat kuchařskou knihu s poetickým názvem  Když vaří andělé od italské řádové sestry Germany nebo podobný počin českého řádového bratra Angeluse Jeřábka, který v 50. letech 20. století posbíral recepty svých farníků a sestavil z nich kuchařku Oroduj za nás. A to ani nemluvím o hromádce svých za léta nasbíraných kuchařských knih.




Tak Vám přeju příjemný den a doufám, že Vám některý z následujících „postních“ receptů udělá radost a vyzkoušíte ho a třeba se, i když ne třeba na celých 40 dnů, k mému postnímu vaření připojíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat