sobota 20. února 2016

Francouzský citrónový koláč



Při poslední návštěvě Paříže jsem sice citrónový koláč vynechala, ale jinak má v mojí domácí kuchařské knížce svoje pevné místo. Ačkoliv tenhle koláč vypadá neokázale, ohromí vás symfonií chutí a vůní. A nejlepší je, když ho po upečení necháte den, dva uležet.

Co budete potřebovat:
  • 250 g hladké mouky + mouku na vysypání formy
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla + máslo na vymazání formy
  • 2 žloutky
  • špetku vanilky
  • špetku soli

  • 9 celých vajec
  • 4 citróny
  • 370 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany na šlehání



Nejdříve si připravíme báječné křehké těsto, které není nepodobné našemu lineckému. Prosejte mouku na vál, změklé máslo nakrájejte na kousky, prosejte cukr, přidejte žloutky, sůl i vanilku a rukama zpracujte všechny ingredience ve vláčné těsto. Při přípravě těsta je potřeba ho opravdu důkladně prohníst prsty. Všechna péče, kterou těstu věnujete, se Vám ve výsledku vrátí.

Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v lednici, minimálně hodinku, ale můžete klidně i do druhého dne. 

Těsto rozválejte na plát silný cca 4 mm a vyložte jím máslem vymazanou  a moukou vysypanou formu na koláč (může být i forma dortová, to vám umožní udělat vyšší okraje). Já na toto množství těsta používám formu o průměru minimálně 24 cm. Na povrch těsta položte kolečko z alobalu a na ten nasypte hrách či fazole, aby se dno koláče při pečení nenadzdvihlo. Korpus pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 10 minut. Poté ho vyndejte z trouby, odstraňte alobal a nechte korpus zchladnout.


Mezitím si připravte citrónovou náplň. Z citrónů nastrouhejte kůru, pečlivě omytou, poté z nich vymačkejte šťávu. Obojí smíchejte. Vejce ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny, potom vmíchejte smetanu a opět šlehejte. A nakonec vmíchejte směs citrónové šťávy a kůry. Na poprvé jsme se bála, že se citrón a smetana musí srazit, ale nestalo se, takže žádné strachy. 

Hmotu nalijte na korpus  a pečte 40 minut v troubě rozehřáté na 170°C. Doporučuji trpělivost a troubu neotevírat, aby Vám náplň nepopraskala.


Koláč před servírováním pocukrujte.

Dobrou chuť a báječný den!




Žádné komentáře:

Okomentovat