středa 10. února 2016

Polévka z červené čočky a zázvoru



Když jsem přemýšlela, jak začít svůj postní experiment a promýšlela recepty, na mysli mi vytanula průpovídka babi Anči, že polívka je grunt. A tak tedy začněme pár polévkami, které díky své vydatnosti a výživové hodnotě lehce nahradí  i hlavní chod. Dnes polévka z červené čočky se zázvorem.

Co budete potřebovat (na 4-6 porcí):
  • 400 g červené čočky
  • cca 30 g čerstvého zázvoru
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 větší červené cibule
  • 1 větší mrkev
  • sůl, pepř
  • polévkovou lžíci sladké červené papriky
  • špetku chilli
  • vejce na každou porci
  • polévkovou lžíci octa
  • 100 g parmezánu
  • tymián


Červená čočka má tu velikou výhodu, že ji není třeba předem namáčet. Stačí ji jen propláchnout studenou vodou. Na její uvaření vám bude stačit půlhodinka, takže tahle polévka je báječným tipem na rychlou všednodenní večeři.

Na pánvičce rozpalte olivový olej, na něm osmahněte na drobno nakrájenou cibuli. Jakmile zrůžoví, přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a společně s cibulí promíchejte. Přisypejte propláchnutou čočku a zalijte cca 1,5 litrem vody (nebo zeleninového vývaru) a na mírném plameni duste do měkka asi 30 minut. Osolte a opepřete.

Na hrubém struhadle nastrouhejte parmezán. Na plech rozprostřete pečící papír a z parmezánu vytvořte hromádky o průměru cca 5 cm, na každou přidejte špetku drceného tymiánu. 


Dejte vařit vodu s polévkovou lžící octa a postupně si přichystejte ztracená vejce, na každou porci jedno vejce. Ztracená vejce vyžadují trochu cviku. Ve vroucí vodě musíte vytvořit výr a do jeho středu vyklepnout vejce. Polévkovou lžící či vařečkou pomozte kroužením vaječnému bílku, aby vytvořil kolem žloutku jemnou "košilku". Bílek by měl být pouze tak pevný, aby držel vejce pohromadě, ale zdaleka ne tak tuhý jako u vejce vařeného na tvrdo. Žloutek musí zůstat vláčný. Každé vejce vařte samozřejmě zvlášť. Uvařená ztracená vejce uložte po jednom do talířů.

Když je čočka vařená do měkka, stáhněte ji z plotny. Než se pustíte do jejího mixování, šoupněte do předehřáté trouby plech s parmezánem a nechte sýr roztéct a zezlátnout. Ideální je mód grilování svrchu. Bude stačit minutka, dvě, jen aby se vytvořili kompaktní placičky.

Rozmixovanou polévku ještě na chvíli vraťte na plotnu, podle vlastní potřeby dochuťte sladkou paprikou a chilli a nechte prohřát.

Do talíře s vejcem nalijte polévku a přidejte jednu či dvě parmezánové placičky. 

Polévku servírujte s křupavou houstičkou či rozpečenou bagetou.


Dobrou chuť a hodně štěstí!


Žádné komentáře:

Okomentovat